Placky z červenej šošovice (vegan)

03.07.2020

Bezlepkové placky z červenej šošovice, rýchla a jednoduchá príprava

Červená šošovica je vlastne oranžová, ale hovorí sa jej červená a je jednou zo základných surovín indickej kuchyne. Je lahodná a rýchla na prípravu.

Tento recept na šošovicové placky som našla na instagrame a musela som ho pre jeho jednoduchosť vyskúšať a rozhodne stojí za to.

Čo potrebujeme:

  • červenú šošovicu, vodu a soľ - základný recept
  • moja verzia:
  • červená šošovica
  • voda a soľ
  • kokosový olej
  • cesnak

Postup:

  1. šošovicu opláchneme a namočíme do vody a necháme napučať, ak vypijeme šošovica všetku vodu, ešte prilejeme, aby bola úplne napitá
  2. potom vodu zlejeme, pridáme trochu soli, oleja a cesnak (tieto placky sú lahodné a chutné i bez pridania cesnaku a korenín)
  3. rozmixujeme do hladka, stačí s ručným mixérom
  4. naberačkou dáme cesto na suchú rozpálenú panvicu a jemne rozotrieme na placku
  5. opečieme na miernom ohni na suchej panvici z oboch strán
  • jedna strana placky je hladká - tá ktorá sa opeká prvá a druhá strana placky je hrboľkatá, tá ktorá sa opeká druhá

Poznámky:

  • ak chceme jemnejšie placky až lievance, pridáme viac vody a rozmixujeme
  • v základnom recepte sa opekali placky na suchej panvici bez pridania oleja do cesta
  • cesto je možné si ochutiť rôznymi bylinkami, cibuľkou...
  • pre lepšiu chuť môžeme pridať do cesta lahôdkové droždie

Dobrú chuť!