Bábovka Cigorka s chuťou kávy

11.10.2020

Bez lepku a bez cukru s čakankovou kávou bez kofeínu

Ingrediencie: (používam 200 ml šálku)

  • 1 šálka pohánkovej múky (pomlela som si pohánku v mixéri)
  • 3 vajíčka
  • 200 g sušených datlí
  • 4 lyžice rozpusteného panenského kokosového oleja
  • 2 lyžice kakaa alebo karobu
  • 5 - 6 lyžíc mletej čakankovej kávy
  • asi 50 ml silnej čakankovej kávy
  • štipka soli

Treba si kúpiť čakankovú kávu, často označovanú ako Cigoria, ktorá je bezlepková. Ak zvolíme špaldovú kávu, tá už obsahuje lepok.

Pre tento recept som použila čistú bio čakankovú kávu, ktorá bola drvená a preto som si ju pomlela vo výkonnom mixéri na prášok, ktorý som potom pridávala priamo do cesta.

Postup:

  1. datle nakrájame na menšie kúsky a spolu s vajíčkami a štipkou soli rozmixujeme vo výkonnom mixéri na kašu
  2. vylejeme do misy a primiešame múku, olej, kakao
  3. mletú čakankovú kávu pridávame postupne a chutnáme cesto, pridávame podľa vlastnej chuti
  4. nakoniec prilejeme čakankovú kávu, aby cesto trochu zredlo
  5. všetko dobre zamiešame a vylejeme do formy, ktorú si potrieme kokosovým olejom a vysypeme pohánkovou múkou
  6. dáme piecť na 180°C asi na 30 minút

Dobrú chuť!

Táto bábovka má skutočne horkastú chuť melty a preto je vynikajúca ako raňajková vianočka s džemom. Je suchšia a preto je dobré si ju niečím natrieť, napr. kokosovým olejom a medom... Alebo je možné si recept prispôsobiť a pridať viac oleja...

Ak sa vám páči tanierik a hrnček, oboje je značky PIP home https://www.pipstudio.com/

Koreň čakanky, z ktorého sa robí čakanková káva, má blahodárne účinky na trávenie a obsahuje dôležité stopové prvky.

Čakankový koreň je súčasťou ajurvédskej kávy Šatavari, ktorá je omladzujúcim ženským nápojom.

Koreň čakanky sa neodporúča sa v tehotenstve