Hokaidová kapustnica

31.10.2019

Jesenná zahrievajúca polievka do prvých mrazivých dní

Ingrediencie:

  • tekvica hokaido
  • kvasená kapusta
  • mrkva
  • čili, čierne korenie, kurkuma,
  • olej
  • soľ
  • petržlenová vňať alebo uvarené hríby a sušené slivky...

Postup: varíme v dvoch hrncoch

  1. množstvo tekvice hokaido si určíme podľa toho, koľko polievky chceme, rátame s tým, že nakrájaná hokaido zaliata vodou je asi polovica z celkového množstva polievky, hokaido nakrájame na menšie kúsky, zalejeme vodou, ale nesmie plávať vo vode a dáme ju variť do mäkka
  2. kyslú kapustu a trochu nakrájanej mrkvy na malé kúsky, kapusty je asi o tretinu menej ako hokaido, dáme do druhého hrnca a zalejeme vodou, ale nesmú plávať vo vode a dáme ich variť do mäkka alebo chrumkava ako to máme radi
  3. uvarenú hokaido v prvom hrnci rozmixujeme do hladka s tyčovým mixérom
  4. do rozmixovanej hokaido prilejeme obsah druhého hrnca, kde je uvarená kvasená kapusta a mrkva
  5. pridáme koreniny - čili, čierne korenie a trochu kurkumy
  6. nakoniec pridáme olej a soľ
  7. kto má rád, môže pridať i petržlenovú vňať, majorán či inú bylinku alebo pridá uvarené hríby a sušené slivky či rastlinnú smotanu

Poznámky:

  • do druhého hrnca ku kvasenej kapuste môžeme dať variť rôzne druhy zeleniny, ktoré máme radi, ale radšej menej, ak chceme, aby čo najviac ostala zachovaná chuť kvasenej kapusty
  • hokaidová kapustnica je dobrá i sama o sebe, bez pridania inej zeleniny
  • asi na liter polievky som použila jednu mrkvu
  • olej a soľ pridávam vždy na konci varenia, pretože je naozaj zbytočné ich pridávať na začiatku a olej čo najviac znehodnotiť a varenie v soli nakoniec spotrebuje viac soli a potom musíme soľ pre chuť zbytočne pridávať
  • základ receptu je vždy uvarená rozmixovaná hokaido + uvarená kvasená kapusta, ktorej je o tretinu menej ako hokaido

Dobrú chuť!