Ovocný koláč bez lepku

29.08.2020

Letný ovocný koláč z troch druhov sezónneho ovocia bez lepku a bez cukru

Ingrediencie: (používam 200ml šálku)

  • cesto:
  • 1 šálka pohánkovej múky (pomlela som si pohánku v mixéri)
  • 200 g sušených datlí
  • 2 šálky nakrájaných hrušiek na menšie kúsky (alebo použijeme jablká či iné ovocie...)
  • 2 - 3 lyžice panenského kokosového oleja
  • 3 vajíčka
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • pol lyžičky soli
  • 2. vrstva
  • 6 - 10 sliviek záleží od veľkosti
  • 3. vrstva
  • čerstvé bobuľky hrozna asi za pollitrovú misku
  • asi šálka a pol kokosového masla, záleží akú hrubú vrstvu polevy chceme
  • 2 - 4 lyžice kakaa alebo karobu
  • mletú škoricu na posypanie

Postup:

  1. datle rozmixujeme vo výkonnom mixéri s hruškami na kašu
  2. kašu dáme do misy a primiešame ostatné suroviny, ktoré patria do cesta
  3. cesto vylejeme do formy pomastenej kokosovým olejom alebo na pečiaci papier na dne formy
  4. na vrch poukladáme nakrájané slivky
  5. dáme piecť na 180°C asi na 30 minút
  6. upečený koláč necháme trochu vychladnúť a ešte kým je vo forme natrieme ho rozpusteným kokosovým maslom, do ktorého môžeme primiešať kakao alebo karob, množstvo masla zvolíme podľa toho, akú hrubú vrstvu polevy chceme mať
  7. potom na kokosové maslo poukladáme hrozienka a dáme koláč chladiť, kokosové maslo chladom tuhne a hrozienka sa tam prilepia, až potom odstránime formu
  8. nakoniec koláč posypeme mletou škoricou

Dobrú chuť!