Placky a lievance z ryžových vločiek

03.12.2020

Bezlepkové recepty s ryžovými vločkami

Ryžové vločky sú veľmi chutné a vhodné pre ľudí na bezlepkovej diéte. Môžeme ich pridávať do rôznych receptov i ako cestoviny do horúcej polievky. Chutia dobre na sladko i na slano. Používam bio celozrnné ryžové vločky.

Základné ingrediencie a postup: (používam 200 ml šálku)

  • 1 šálku ryžových vločiek zalejeme horúcou vodou, aby zmäkli, prebytočnú vodu potom zlejeme
  • 2 vajíčka
  • uvedené množstvá surovín sú na jednu veľkú porciu pre jednu osobu

Lievance bez laktózy z ryžových vločiek:

  • asi 7 sušených datlí pokrájame na menšie kúsky a rozmixujeme s vajíčkami a asi 3 lyžičami panenského kokosového oleja vo výkonnom mixéri
  • pomixovanú zmes ručne primiešame k namočeným vločkám
  • pridáme škoricu podľa chuti a asi 2 lyžice kakaa alebo karobu
  • lievance opekáme na suchej panvici na miernom ohni z oboch strán
  • lievance nakoniec dochutíme podľa seba... lekvárom, medom, javorovým sirupom, ovocím, orechami...

Placky z ryžových vločiek:

  • namočené vločky ručne zmiešame s nasledovnými surovinami:
  • 2 vajíčka
  • 2 - 3 lyžice olivového alebo iného oleja
  • 1 lyžička soli
  • trochu kurkumy
  • čierne korenie
  • 1 lyžica lahôdkového droždia - ak to máme radi
  • majoránka
  • niekoľko strúčikov cesnaku (podľa chuti) roztlačíme a pridáme do zmesi
  • placky opekáme na suchej panvice na miernom ohni z oboch strán
  • placky môžeme urobiť i bez cesnaku s kmínom alebo inými bylinkami či koreninami
  • placky sú vynikajúce s kečupom a s rôznymi dresingmi či so surovou zeleninou

Dobrú chuť!