Tamarind Malabar dodá údenú chuť vegánskym pokrmom
Tamarind Malabar - Garcinia gummi-gutta - Garcinia cambogia
Je veľa druhov tamarindov, plodov stromu Garcinia, ktoré majú rôzny tvar, chute a rôzne sa používajú.
Moja jediná skúsenosť je s tamarindom malabar, teda s druhom tamarindu, ktorý sa používa pri príprave rýb a do indického kari. Vyzerá ako čierna usušená šupka okrúhleho plodu, avšak sa jedná o plod samotný, ktorý je odkôstkovaný a usušený.
Pridáva sa k vareniu, pečeniu, aby dodal jemne kyslastú chuť, ale najmä údenú vôňu a chuť.
Tento čierny plod voní ako slaná údenina.

S týmto tamarindom varím cestoviny, vtedy ho nechám vyschnúť a použijem ešte raz. Najradšej však pridávam tamarind malabar, keď varím ryžu a strukoviny napr. hrachovú kašu. Môže sa pridať i do polievky, omáčky a kdekoľvek, kde sa nejaký čas tepelne upravuje namočený, aby pustil chuť. Dá sa však pridať i do pečenia v alobale alebo pri zapekaní v prikrytej nádobe.
