Tekvicový krém na koláč bez laktózy

13.05.2020

Jemný krém na koláč bez láktózy

Tento krém na koláč som vytvorila z dozretej dužiny tekvice figolistej (o ktorej píšem tu), ale je tiež možné ho vytvoriť z akejkoľvek dozretej tekvice, napr. hokaido a iné druhy tekvíc s pevnejšou dužinou. Cukina sa jedáva nedozretá a nie je vhodná na takýto krém, pretože je vodnatá.

Nejedná sa o presný recept, pretože každý si môže zvoliť vlastný korpus, cesto pod krém, chuť krému pridaním rôznych ingrediencií a tiež množstvo krému. Je to tip pre aspoň trochu skúsené gazdinky, ktoré vedia improvizovať.

Recept je inšpiráciou na vytvorenie si bezlaktózového krému na koláč z tekvice.

Ingrediencie:

  • tekvica
  • sušený kokos
  • sušené datle
  • vajíčka
  • kakao, škorica, esencia... čo máme radi

Postup:

  1. nakrájanú tekvicu uvaríme na pare v paráku
  2. potom ju pomixujeme so sušeným kokosom + nakrájanými sušenými datlami + pridáme vajíčka, počet vajíčok záleží na množstve krému, ide o to, aby po upečení krém lepšie držal spolu, na jeden plech budeme potrebovať asi 4 vajíčka, ale tiež záleží od toho, aký vysoký chceme mať krém na koláči a podľa toho určíme i množstvo všetkých ingrediencií, celkovo je uvarenej tekvice najviac, sušený kokos je na zahustenie a tuk, zopár datlí na osladenie a vajíčka pre držanie spolu
  3. do tejto zmesi primiešame kakao, karob, škoricu, esenciu... všetko to, čo vytvorí želanú chuť
  4. nakoniec krém natrieme na takmer upečené cesto, korpus koláča, vyberieme z trúby takmer dopečný koláč a natrieme na neho krém a dopečieme spolu asi 10 minút pri 180°C, opäť záleží na výške krému na koláči

Poznámky:

  • keďže nevarím s cukrom, sladím sušenými datlami, hnedý nerafinovaný cukor som v tomto recepte použila až na dopečený koláč ako posyp na dosladenie

Dobrú chuť bez laktózy!