vegan maslo recept
Vegánske maslo je možné vytvoriť z rôznych semienok a orechov. Najlepšie z lokálnych ako je slnečnica, lúpané konopné semienka, tekvicové jadierka... alebo z exotických orechov ako kešu, para orechy... niekto vyskúša možno i z lieskovcov či vlašských orechov. V tomto recepte sa však zameriavam na výrobu masla vhodného skôr na slané pochúťky.
Osobne preferujem lúpané konopné semienka, pretože mi chutia viac ako slnečnica, ktorá má mierne horkú chuť. Lúpané konopné semienka kupujem Sk výroby od značky Hempo.
Čo potrebujeme?
Ručný mixér - je lepší ako veľký mixér na smoothie, kde by sa maslo príliš zahrialo a nerozmixovali by sa všetky semienka, veľká časť by ostala po bokoch mixéra.
Trochu vody, rastlinného oleja alebo vínneho octa - môžeme vynechať, záleží od toho ako husté maslo chceme. Vínny ocot, balsamico dodá syrovú chuť trochu podobnú syru niva.
Postup
Do hlbokej nádoby vysypeme semienka, pridáme trochu vody či rastlinného oleja a mixujeme. Dávame pozor, aby sme maslo mixovaním príliš nezahriali, čím by sme znížili kvalitu tukov. Môžeme robiť menšie prestávky.
Čím môžeme ochutiť
Soľ a rôzne koreniny, sušené i čerstvé bylinky
Ak chceme vyrobiť pomazánku: horčica, kečup, lahôdkové droždie, riasy, cibuľka a rôzne iné prísady podľa vlastnej chuti.
Dobrú chuť
Upozornenie: takéto maslo je veľmi sýte a plné tukov, preto je dobré sa na prvýkrát neprejesť a tolerovať možnosti svojho žlčníka.
Alebo nasladko?
Pridáme med = medové maslo, kakao = nutela, ovocie = maslová marmeláda alebo pridáme rôzne voňavé koreniny ako škorica, badyán, aníz, fazula tonka... fantázii sa medze nekladú.