Havajská bábovka
04.02.2022
Bábovka bez lepku a bez cukru
Možno táto bábovka nie je až tak havajská podľa receptúry, ale pre mňa je, pretože vznikla z havajskej inšpirácie a z toho, čo som mala práve doma.
Ingrediencie:
- 1 šálka pohánkovej múky, pomixovala som pohánku vo výkonnom mixéri
- 2 šálky mandlí rozmixované vo výkonnom mixéri na múku
- 1 šálka sušeného kokosu
- 1 šálka bezkofeinovej kávy, melty
- 3 vajíčka
- 200 g sušených datlí
- 4 lyžice rozpusteného panenského kokosového oleja
- 1 šálka sušených hrozienok
- 2 lyžičky mletého kardamonu
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička sódy bikarbóny + 1 lyžička bieleho balsamica = vznikne šumivá zmes, ktorú pridáme do cesta
- 2 ml prírodnej limetkovej arómy
- 50 ml rumu, použila som 80% rum Stroh
Postup:
- vo výkonnom mixéri pomixujeme nakrájané datle + vajíčka + šálku kávy na kašu
- kašu vylejme do misy a v mise ručne primiešavame ostatné suroviny
- nakoniec pridáme esenciu a rum
- cesto dáme do vyolejovanej a pohánkovou múkou vysypanej bábovkovej formy
- pečieme asi 35 minút pri 180°C
Dobrú chuť!