Pampúšiky - lievance bez lepku

04.02.2020

Lahodné, bezlepkové a mäkké ako páperie

Ingrediencie: (používam 200 ml šálku)

  • 100 ml kokosového mlieka - rozmixujeme 2 šálky vody + 1 šálku sušeného kokosu, takéto kokosové mlieko je hustejšie a vhodné na lievance, pri tomto množstve nám zostane asi polovica, ale vo výkonnom mixéri sa malý objem nemixuje dobre
  • 2 šálky uvarenej guľatozrnnej ryže, zvolila som hnedú ryžu v bio kvalite z Talianska
  • 4 lyžice panenského kokosové oleja
  • 3 vajíčka
  • pol lyžičky himalájskej soli

Postup:

  1. všetky ingrediencie pomixujeme na hladko vo výkonnom mixéri
  2. rozpálime si suchú panvicu
  3. veľkou lyžickou naberieme cesto a vyklopíme na panvicu, neucapkávame, pampúšik sa sám trochu roztiahne, nastavíme si miernu až nižšiu teplotu
  4. necháme ho opiecť, až kým sám ide odlepiť od panvice, potom ho prevrátime a krátko opečieme z druhej strany
  5. upečený pampúšik uložíme na tanier a po vychladnutí môžeme konzumovať

Poznámky:

  • uvedené množstvo v recepte je asi tanier a pol pampúšikov
  • pampúšiky sú výborné so syrupom, čokoládou, ovocím, posekanými orieškami... so všetkým, čo sa dáva na palacinky a lievance
  • pampúšiky sú lahodne sladké i samé o sebe a veľmi mäkkučké, tkz. detské jedlo
  • nikdy nerobíme veľmi tenké pampúšiky, pretože by sa pri prevracaní lámali a tiež nikdy nerobíme placku na celú panvicu, ktorá by sa tiež veľmi ťažko prevracala a lámala

Dobrú chuť!

pampúšiky s pomarančom a datlovo-citrónovým džemom, rýchly recept na džem tu