Placky a lievance z ryžových vločiek
03.12.2020
Bezlepkové recepty s ryžovými vločkami
Ryžové vločky sú veľmi chutné a vhodné pre ľudí na bezlepkovej diéte. Môžeme ich pridávať do rôznych receptov i ako cestoviny do horúcej polievky. Chutia dobre na sladko i na slano. Používam bio celozrnné ryžové vločky.
Základné ingrediencie a postup: (používam 200 ml šálku)
- 1 šálku ryžových vločiek zalejeme horúcou vodou, aby zmäkli, prebytočnú vodu potom zlejeme
- 2 vajíčka
- uvedené množstvá surovín sú na jednu veľkú porciu pre jednu osobu
Lievance bez laktózy z ryžových vločiek:
- asi 7 sušených datlí pokrájame na menšie kúsky a rozmixujeme s vajíčkami a asi 3 lyžičami panenského kokosového oleja vo výkonnom mixéri
- pomixovanú zmes ručne primiešame k namočeným vločkám
- pridáme škoricu podľa chuti a asi 2 lyžice kakaa alebo karobu
- lievance opekáme na suchej panvici na miernom ohni z oboch strán
- lievance nakoniec dochutíme podľa seba... lekvárom, medom, javorovým sirupom, ovocím, orechami...
Placky z ryžových vločiek:
- namočené vločky ručne zmiešame s nasledovnými surovinami:
- 2 vajíčka
- 2 - 3 lyžice olivového alebo iného oleja
- 1 lyžička soli
- trochu kurkumy
- čierne korenie
- 1 lyžica lahôdkového droždia - ak to máme radi
- majoránka
- niekoľko strúčikov cesnaku (podľa chuti) roztlačíme a pridáme do zmesi
- placky opekáme na suchej panvice na miernom ohni z oboch strán
- placky môžeme urobiť i bez cesnaku s kmínom alebo inými bylinkami či koreninami
- placky sú vynikajúce s kečupom a s rôznymi dresingmi či so surovou zeleninou
Dobrú chuť!