Prvý jarný šalát z kozonohy

17.03.2019

Kozonoha hostcová - Aegopodium podagraria je divoká bylinka, ktorá možno rastie i vo vašej záhrade či vo vašom okolí a ani o tom neviete. Už teraz je možné zbierať prvé výhonky a lístky tejto rastliny, ktorej lístky majú mrkvovú chuť a vôňu. Dá sa použiť do smoothie, do šalátu, do polievky, do ryže či k zemiakom.

Stopky kozonohy sú hutnejšie, preto zvyčajne používame iba samotné lístky. Koreň tejto rastliny je jedovatý, ale lístky sú zdrojom cenných látok a túto bylinku v minulosti konzumovali i naši predkovia a dochucovali ňou najmä polievky, zemiaky či praženicu.

Používala sa i  sa používa v liečiteľstve napríklad na kĺbové ťažkosti, pri dne, na očistu krvi a podporu trávenia. Dobrú chuť!