Vegan Perkelt zo Sírovca
23.01.2023
Vynikajúci a jednoduchý perkelt i pre mäsožravcov :)
K tomuto receptu nebudem dávať presné množstvá surovín, avšak robila som tento recept z
jedného bio bieleho rastlinného jogurtu (kokosový, mandľový, oba sú vhodné) 400 g
a z jedného bio zeleninového bujónu
základ chuti tohto receptu tvorí zeleninový bujón a sójová omáčka Tamari
vyšli mi asi tri normálne porcie alebo dve veľké
Ingrediencie:
- stromová huba Sírovec článok tu
- biely rastlinný jogurt, kokosový, mandľový
- zeleninový bujón
- sójová omáčka Tamari
- cibuľa alebo cesnak
- rastlinný olej
- mleté čierne korenie
Postup:
- chvíľu povaríme sírovec a potom ho pokrájame na jemné prúžky alebo malé štvorčeky, zatiaľ si ho odložíme bokom
- na olivovom alebo inom oleji dáme dusiť cibuľku, zakryjeme pokrievkou
- ku koncu dusenia cibuľky pridáme sírovec, rozdrvený zeleninový bujón a prilejeme trochu sójovej omáčky Tamari, dobre pomiešame a chvíľu necháme dusiť
- nakoniec pridáme jogurt, zamiešame a ešte ohrejeme, môžeme jemne podliať vodou, ak sa nám zdá, že je to husté a pridáme Tamari, ak sa nám zdá málo slané, soľ v tomto recepte nepoužívame, stačí bujón a sójová omáčka
- ochutíme čiernym korením
Halušky
Halušky som robila z celozrnnej hladkej múky dvojzrnkovej, s ktorou som veľmi spokojná, napriek tomu, že neznášam lepok. Do cesta na halušky som pridala i trochu kukuričnej múky a vajíčka. Vegáni zvolia inú verziu.