Vianočná rumová bábovka
23.12.2021
Vianočná bábovka bez lepku a bez cukru s pravým rumom
Ingrediencie:
- použila som šálku 200 ml
- 1 šálka pohánkovej múky - pomixovala som pohánku v mixéri na múku
- 1 šálka nadrobno pokrájaných datlí - natlačených, aby sa ich tam čo najviac zmestilo
- 3 vajíčka
- 200 ml melty alebo bezkofeinovej kávy
- 2 šálky jadier vlašských orechov - orechy pomixujeme na múku, môžu byť však i s hrubšími kúskami
- pol šálky (alebo podľa chuti) kakaa, karobu alebo sušeného kokosu (každý čo má rád)
- 3 lyžičky perníkového korenia Sonnentor
- 3 lyžice rozpusteného panenského kokosového oleja
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička bieleho balsamica + 1 menšia lyžička sódy bikarbóny
- pol lyžička soli
- šálka sušených hrozienok
- asi 50 ml rumu, použila som 80% rum značky Stroh
Postup:
- v mise zmiešame pohánkovú múku a datlovú kašu, ktorú si urobíme vo výkonnom mixéri (3 vajíčka + 1 šálka nakrájaných sušených datlí + 100 ml melty alebo kávy)
- do misy pridáme pomixované vlašské orechy
- potom primiešame kakao/karob, koreniny (dávala som trochu kopcovité lyžičky korenia) hrozienka, olej a soľ
- pridáme 1 lyžičku sódy bikarbóny a ešte 1 lyžičku sódy bikarbóny, ktorú zalejeme bielym balsamicom, aby vznikla reakcia a až potom šumiacu zmes pridáme do cesta
- nakoniec primiešame rum
- všetko dobre premiešame a vylejeme do vyolejovanej a pohánkovou múkou vysypanej formy na bábovku
- pečieme na 180°C asi 30 minút
Krásne sviatky!