Bylinkové pohánkoto - recept

Bylinkové pohánkoto (niečo ako pohánkové rizoto) som vymyslela náhodou, keď som bola hladná, chcela som niečo rýchle, jednoduché a s čerstvými bylinkami zo záhrady. A aby to bolo z veľkej časti raw. Napriek jednoduchosti receptu som bola prekvapená vynikajúcou chuťou, ktorá si ma hneď získala.

Pohánku varím/nevarím veľmi jednoducho. Zalejem ju vodou, asi 2mm nad, skutočne len trošku vody nad pohánkou. Postavím na sporák a keď už začína vrieť, vypnem a nechám dôjsť na platničke, pričom celý čas je hrniec odokrytý.

Natrháme si bylinky. Najlepšie je pohánkoto s čerstvou petržlenovou vňaťou. Zvyknem pridať i zopár nasekaných listov šťavela - šťovík, ktorý jemne okyselý pohánkoto. 

Kto má rád môže pridať vegetový list=ligurček - libeček, lístky kôpru a kto má rád exotickejšie chute, lístky koriandru, bazalky, oregana a i...

Najmä na je jar vhodné pridať mladé lístky púpavy, či jemne korenisté lístky kozonohy hostcovej - bršlice kozí noha, či hviezdnicu prostrednú - ptačinec žabinec, ďatelinu alebo iné jedlé divoké bylinky, čo nám rastú pod nosom.

Rovnako lístky špenátu, lístky rôznych šalátov, či nasekané listy kapustových rastlín a podobne...

Teda niečo čerstvé a zelené!

hviezdica prostredná - ptačinec žabinec
hviezdica prostredná - ptačinec žabinec

Môj osobný tip a najobľúbenejšia varianta je predovšetkým petržlenová vňať a trochu šťavela. Ale všekto závisí od chuťového vkusu.

Ďalej pridám trochu rastlinného oleja, za studena lisovaného, mám rada repkový i slnečnicový, ale opäť, všetko závisí od chutí konzumenta. Rada si pridávam i lúpané konopné semienka, či ľan alebo chia...

V ručnom mlynčeku na korenie mám rascu, ktorou pohánkoto dochutím, ale môžeme pridať rôzne iné koreniny. U mňa vyhráva rasca a čierne korenie.

Nakoniec jemne osolíme.

K bylinkovému pohánkotu môžeme pridať čerstvú sezónnu zeleninu, na jar reďkovku, mladú cibuľku, pažítku, kaleráb... v lete rajčiaky, papriku, uhorky... na jeseň mrkvu, cviklu, kapustu a podobne...

Dobrú chuť !