Fialová dáma
29.06.2020
Ovocný koláč bez lepku a bez laktózy s kokosovým maslom

Ingrediencie na cesto - korpus: (používam 200 ml šálku)
- 1 šálka pohánkovej múky (pomixovala som pohánku v mixéri)
- 3 vajíčka
- 4 lyžice rozpusteného panenského kokosového oleja
- 200 g sušených daltí
- 3 šálky čiernych ríbezlí
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- pol lyžičky soli
cesto pred pečením

vďaka čiernym ríbezliam má upečený korpus fialovú farbu

Postup:
- nakrájané datle a čierne ríbezle pomixujeme vo výkonnom mixéri na kašu, vďaka čiernym ríbezliam má upečený korpus fialovú farbu
- pridáme ostatné suroviny
- vylejeme do formy, ktorú potrieme kokosovým olejom
- dáme piecť na 180°C asi na 25 minút
- koláč necháme vo forme dobre vychladnúť
- potom na koláč jemne natrieme a ucapkáme polevu a dáme schladiť, aby poleva stuhla, dá sa však podávať i nestuhnutá


Fialová poleva:
- kokosové malso - maliny - hnedý nerafinovaný cukor
- kokosové maslo rozmixujeme s tyčovým mixérom s trochou cukru a malín alebo iného bobuľového ovocia
- ak je kokosové maslo príliš tuhé, najprv ho trochu roztopíme
- v tomto recepte som použila maliny, na polevu stačí zopár bobúľ, aby poleva chytila farbu, vôňu a jemnú chuť
- množstvo surovín volíme podľa toho, akú hrúbku a chuť polevy chceme
Poznámky:
- tento recept je asi na pol hlbšieho plechu
- červené ríbezle nie sú súčasťou receptu, použila som ich len na zdobenie, v ceste sú čierne ríbezle


Dobrú chuť!