Ovocný koláč bez lepku
29.08.2020
Letný ovocný koláč z troch druhov sezónneho ovocia bez lepku a bez cukru
Ingrediencie: (používam 200ml šálku)
- cesto:
- 1 šálka pohánkovej múky (pomlela som si pohánku v mixéri)
- 200 g sušených datlí
- 2 šálky nakrájaných hrušiek na menšie kúsky (alebo použijeme jablká či iné ovocie...)
- 2 - 3 lyžice panenského kokosového oleja
- 3 vajíčka
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- pol lyžičky soli
- 2. vrstva
- 6 - 10 sliviek záleží od veľkosti
- 3. vrstva
- čerstvé bobuľky hrozna asi za pollitrovú misku
- asi šálka a pol kokosového masla, záleží akú hrubú vrstvu polevy chceme
- 2 - 4 lyžice kakaa alebo karobu
- mletú škoricu na posypanie
Postup:
- datle rozmixujeme vo výkonnom mixéri s hruškami na kašu
- kašu dáme do misy a primiešame ostatné suroviny, ktoré patria do cesta
- cesto vylejeme do formy pomastenej kokosovým olejom alebo na pečiaci papier na dne formy
- na vrch poukladáme nakrájané slivky
- dáme piecť na 180°C asi na 30 minút
- upečený koláč necháme trochu vychladnúť a ešte kým je vo forme natrieme ho rozpusteným kokosovým maslom, do ktorého môžeme primiešať kakao alebo karob, množstvo masla zvolíme podľa toho, akú hrubú vrstvu polevy chceme mať
- potom na kokosové maslo poukladáme hrozienka a dáme koláč chladiť, kokosové maslo chladom tuhne a hrozienka sa tam prilepia, až potom odstránime formu
- nakoniec koláč posypeme mletou škoricou
Dobrú chuť!