Šošovicovo cviklová polievka
30.05.2022
Jednoduchá a vynikajúca polievka z troch ingrediencií, vegan
Ingrediencie:
- červená šošovica
- surová cvikla, lepšia je sladšia odroda
- pór alebo mladá cibuľa
- rasca
- kurkuma
- čierne korenie
- rastlinný olej
- soľ
- množstvo neudávam, pretože polievky varím od oka a záleží na vás pre koľkých ľudí varíte a či máte radi hustejšie alebo redšie polievky
Postup:
- šošovicu prepláchneme a dáme variť. Keď začne vrieť voda, lyžicou vyberieme nadbytočnú penu
- potom pridáme do polievky na hrubo nastrúhanú cviklu a rascu, cviklu si nastrúhame dopredu, kým sa začne variť šošovica
- pred dokončením uvarenia šošovice a cvikly, pridáme na kolieska nakrájaný pór alebo mladú cibuľu, ak vieme odhadnúť, koľko im treba k uvareniu, stačí pár minút. Alebo pór krátko povaríme v menšom hrnci s trochou vody a potom prilejeme do veľkého hrnca so šošovicou a cviklou. Podľa toho, ktorý postup zvolíme, dáme variť šošovicu a cviklu s väčším alebo menším objemom vody.
- hneď po uvarení pridáme trošku kurkumy a čierneho korenia
- potom pridáme soľ a rastlinný olej, ja pridávam panenský kokosový olej
Dobrú chuť!
Poznámka:
Viackrát som skúšala zakomponovať cviklu do zeleninovej polievky, ale nikdy to nebolo ono. Až v kombinácii s červenou šošovicou vznikne lahodná kombinácia. Vrele odporúčam túto kombináciu do rôznych iných receptov.