Šošovicovo cviklová polievka

30.05.2022

Jednoduchá a vynikajúca polievka z troch ingrediencií, vegan

Ingrediencie:

  • červená šošovica
  • surová cvikla, lepšia je sladšia odroda
  • pór alebo mladá cibuľa
  • rasca
  • kurkuma 
  • čierne korenie
  • rastlinný olej
  • soľ
  • množstvo neudávam, pretože polievky varím od oka a záleží na vás pre koľkých ľudí varíte a či máte radi hustejšie alebo redšie polievky

Postup:

  1. šošovicu prepláchneme a dáme variť. Keď začne vrieť voda, lyžicou vyberieme nadbytočnú penu
  2. potom pridáme do polievky na hrubo nastrúhanú cviklu a rascu, cviklu si nastrúhame dopredu, kým sa začne variť šošovica
  3. pred dokončením uvarenia šošovice a cvikly, pridáme na kolieska nakrájaný pór alebo mladú cibuľu, ak vieme odhadnúť, koľko im treba k uvareniu, stačí pár minút. Alebo pór krátko povaríme v menšom hrnci s trochou vody a potom prilejeme do veľkého hrnca so šošovicou a cviklou. Podľa toho, ktorý postup zvolíme, dáme variť šošovicu a cviklu s väčším alebo menším objemom vody.
  4. hneď po uvarení pridáme trošku kurkumy a čierneho korenia
  5. potom pridáme soľ a rastlinný olej, ja pridávam panenský kokosový olej

Dobrú chuť!

Poznámka:

Viackrát som skúšala zakomponovať cviklu do zeleninovej polievky, ale nikdy to nebolo ono. Až v kombinácii s červenou šošovicou vznikne lahodná kombinácia. Vrele odporúčam túto kombináciu do rôznych iných receptov.