Šošovicový pampúch

03.11.2020

Bez lepku, pečený alebo opekaný

Ingrediencie: (používam 200 ml šálku)

  • 1 šálka suchej červenej šošovice
  • 1 šálka pohánkovej múky (pomlela som pohánku v mixéri)
  • 1 šálka lahôdkového droždia - vločky neaktívnych kvasníc
  • 150 ml olivového oleja
  • 3 vajíčka
  • 3 lyžičky soli
  • 3 strúčiky cesnaku alebo viac podľa chuti
  • 1 lyžica kurkumy
  • 1 lyžica rasce
  • majoránka alebo iné bylinky podľa chuti
  • ak chceme napuchnuté pampúchy, pridáme (ak chceme tvrdšie a chrumkavejšie pampúchy nepridáme cukor a sódu)
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžica práškového hnedého cukru (pomlela som cukor v mixéri)

Postup:

  1. šálku šošovice namočíme do vody, kým nezmäkne, polená šošovica zmäkne i za pol hodinu, celá šošovica zmäkne neskôr
  2. zmäknutú šošovicu zlejeme, opláchneme a dáme vo do väčšej a hlbšej misy
  3. pridáme ostatné ingrediencie (okrem rasce, byliniek a cesnaku) a pomixujeme tyčovým mixérom
  4. primiešame roztlačený cesnak, bylinky a rascu
  5. lyžicou naberieme cesto a na suchej panvice či na plech formujeme menšie alebo väčšie placky
  6. pampúchy môžeme piecť v trúbe alebo opekať na suchej panvici, v trúbe ich pečieme na pečiacom papieri pri 180°C asi 15 - 20 minút, na suchej panvice ich opekáme na miernom ohni z oboch strán, na fotkách sú pečené pampúchy s pridaním cukru a sódy bikarbóny

Pampúchy sú dobré so zeleninovým šalátom, k polievke alebo k dusenej zelenine...

Dobrú chuť!