Šošovicový pampúch
03.11.2020
Bez lepku, pečený alebo opekaný
Ingrediencie: (používam 200 ml šálku)
- 1 šálka suchej červenej šošovice
- 1 šálka pohánkovej múky (pomlela som pohánku v mixéri)
- 1 šálka lahôdkového droždia - vločky neaktívnych kvasníc
- 150 ml olivového oleja
- 3 vajíčka
- 3 lyžičky soli
- 3 strúčiky cesnaku alebo viac podľa chuti
- 1 lyžica kurkumy
- 1 lyžica rasce
- majoránka alebo iné bylinky podľa chuti
- ak chceme napuchnuté pampúchy, pridáme (ak chceme tvrdšie a chrumkavejšie pampúchy nepridáme cukor a sódu)
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžica práškového hnedého cukru (pomlela som cukor v mixéri)
Postup:
- šálku šošovice namočíme do vody, kým nezmäkne, polená šošovica zmäkne i za pol hodinu, celá šošovica zmäkne neskôr
- zmäknutú šošovicu zlejeme, opláchneme a dáme vo do väčšej a hlbšej misy
- pridáme ostatné ingrediencie (okrem rasce, byliniek a cesnaku) a pomixujeme tyčovým mixérom
- primiešame roztlačený cesnak, bylinky a rascu
- lyžicou naberieme cesto a na suchej panvice či na plech formujeme menšie alebo väčšie placky
- pampúchy môžeme piecť v trúbe alebo opekať na suchej panvici, v trúbe ich pečieme na pečiacom papieri pri 180°C asi 15 - 20 minút, na suchej panvice ich opekáme na miernom ohni z oboch strán, na fotkách sú pečené pampúchy s pridaním cukru a sódy bikarbóny
Pampúchy sú dobré so zeleninovým šalátom, k polievke alebo k dusenej zelenine...
Dobrú chuť!