Veganské zmrzliny
Recept na veganskú zmrzlinu v rôznych variáciách
Základné suroviny na veganskú zmrzlinu:
- banány
- sušené datle - množstvo zvolíme podľa chuti, menšia hrsť datlí stačí i na 6 banánov
Už len z týchto dvoch surovín sa dá urobiť lahodná zmrzlina, ktorá prekvapí svojou chuťou.
Postup:
- banány nakrájame na kolieska a dáme poriadne zmraziť na niekoľko hodín
- zmrazené banány dáme spolu s nakrájanými datlami do výkonného mixéru a pomixujeme na zmrzlinu, tento postup je dobre známy z internetu či instagramu
- a zmrzlina je hotová
Zmrzlina s kokosovým maslom
Ku základným surovinám pridáme do mixéra kokosové maslo, ale nie rozpustené. Rozpustené maslo stuhne v spojení s mrazenými banánmi a pri mixovaní sa prilepí na stenu mixéra a nejde to dole. Dôležité je, ho naberať vidličkou alebo ho nožíkom nadrviť na čo najmenšie kúsky. V lete je zvyčajne roztopené a preto je dobré ho nechať stuhnúť v chlade, aby sa s ním dalo pracovať. Potom sa lepšie rozmixujeme. Použila som asi jednu polievkovú naberačku na 4 banány. Zmrzlina s kokosovým maslom má skvelú krémovú chuť a dlhšie drží tvar. Keď ju odložíme do chladničky, neroztečie sa tak, pretože kokosové maslo ju drží pokope.
Citrusová zmrzlina
1. verzia - jednoducho pridáme prírodnú napr. citrónovú esenciu a vznikne nám skvelá citrónová zmrzlina
2. verzia - ak máme skutočne čisté bio citrusy, nakrájame ich na malé kúsky i s kôrou a pridáme do mixéra. Stačí i kúsok. Ja som použila náš domáci pomaranč, ktorý nie je príliš sladký, lebo u nás tak nedozreje, ale vôňa bola dokonalá a zmrzlina mala naozaj pomarančovú príchuť.
Dobrú chuť!