Veľkonočné sušienky
05.04.2021
Chrumkavé veľkonočné sušienky zo pšena bez lepku a bez cukru
Ingrediencie: (používam 200 ml šálku)
- Cesto
- asi 3 - 4 šálky surovej (neuvarenej) pšenovej raňajkovej kaše alebo múky, múku som nemala a tak som použila surovú pšenovú kašu
- 200 g sušených datlí
- 3 vajíčka
- 3 lyžice panenského kokosového oleja, použila som mierne stuhnutý olej
- Poleva
- kokosový olej
- kakao alebo karob
- štipka soli
Postup:
- datle nakrájame na menšie kúsky a spolu s vajíčkami a olejom ich rozmixujeme vo výkonnom mixéri na hladkú kašu
- kašu vylejeme do misy a pridávame postupne pšenovú kašu/múku, kým nevytvarujeme cesto vhodné na vaľkanie a vykrajovanie
- berieme si menšie kúsky cesta, asi do hrste a vyvaľkáme cesto, tak aby sa dobre vykrajovalo, so pšenovou múkou sa však pracuje lepšie ako s pohánkovou, ktorú používam v recepte pri vianočných medovníkoch...
- koláčiky ukladáme na plech s pečiacim papierom, neprilepia sa
- dáme piecť asi na 10 - 12 minút na 180°C, dĺžka pečenie závisí od hrúbky koláčikov
- po upečení necháme koláčiky vychladnúť a potom ich môžeme zdobiť
- kakaovú polevu urobíme tak, že v rozpustenom kokosovom oleji rozmiešame kakao a pridáme štipku soli na zvýraznenie chuti, ja som natierala túto polevu na koláčiky so štetkou na vajíčka, dozdobila som ich sušeným kokosom a potom som nechala koláčiky v chlade stuhnúť
- hotové sušienky sú tvrdšie a chrumkavé, preto je dobré ich uskladniť v nádobe s rozkrojeným jabĺčkom, ak chceme, aby boli mäkšie
Dobrú chuť!