Vianočná rumová bábovka

23.12.2021

Vianočná bábovka bez lepku a bez cukru s pravým rumom

Ingrediencie:

  • použila som šálku 200 ml
  • 1 šálka pohánkovej múky - pomixovala som pohánku v mixéri na múku
  • 1 šálka nadrobno pokrájaných datlí - natlačených, aby sa ich tam čo najviac zmestilo
  • 3 vajíčka
  • 200 ml melty alebo bezkofeinovej kávy
  • 2 šálky jadier vlašských orechov - orechy pomixujeme na múku, môžu byť však i s hrubšími kúskami
  • pol šálky (alebo podľa chuti) kakaa, karobu alebo sušeného kokosu (každý čo má rád)
  • 3 lyžičky perníkového korenia Sonnentor
  • 3 lyžice rozpusteného panenského kokosového oleja
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička bieleho balsamica + 1 menšia lyžička sódy bikarbóny
  • pol lyžička soli
  • šálka sušených hrozienok
  • asi 50 ml rumu, použila som 80% rum značky Stroh

Postup:

  1. v mise zmiešame pohánkovú múku a datlovú kašu, ktorú si urobíme vo výkonnom mixéri (3 vajíčka + 1 šálka nakrájaných sušených datlí + 100 ml melty alebo kávy)
  2. do misy pridáme pomixované vlašské orechy
  3. potom primiešame kakao/karob, koreniny (dávala som trochu kopcovité lyžičky korenia) hrozienka, olej a soľ
  4. pridáme 1 lyžičku sódy bikarbóny a ešte 1 lyžičku sódy bikarbóny, ktorú zalejeme bielym balsamicom, aby vznikla reakcia a až potom šumiacu zmes pridáme do cesta
  5. nakoniec primiešame rum
  6. všetko dobre premiešame a vylejeme do vyolejovanej a pohánkovou múkou vysypanej formy na bábovku
  7. pečieme na 180°C asi 30 minút

Krásne sviatky!