Tekvica - thajská Ropucha
Tekvica Ropucha, thai toad pumpkin/squash, je veľmi málo známa tekvica s odborným názvom ako mnohé iné tekvice Cucurbita pepo L.
Objavila som ju na ebay, kde boli v ponuke semienka len v dvoch obchodoch z celého sveta. Na internete je veľmi málo obrázkov a nenašla som žiaden článok či recept presne k tomuto druhu tekvice. Pravdepodobne ide o staršiu odrodu. A veľmi chutnú.
Už pri krájaní za surova vykazuje vôňu podobnú zemiakom, asi z vyššieho obsahu škrobu. Po uvarení, stačí na pare, má vynikajúcu jemnú chuť trochu ako gaštany. Ani ju netreba soliť, sladiť, ochucovať či pomastiť olejom. Mne chutí len tak sama o sebe, uvarená na pare. Mňam. Šupku netreba odstraňovať. Dobrá je i naslano so zeleninou a i... či nasladko do koláčov. Určite je vynikajúca i zapekaná i so šupkou ako hokaido, ktorá má podobnú štruktúru plodu. Je z nej vynikajúca polievka, keď sa rozmixuje ako hokaido. Uvarená na pare a následne rozmixovaná s ručným mixérom = skvelé pyré s úžasnou konzistenciou. Z takého pyré sa po dochutení napr.kakaom, škoricou a iné... dá urobiť skvelý puding, pretože konzistencia je po schladení ešte lepšia.
Pestovanie je ako u iných tekvíc, napr. hokaido. Plody nahadzuje až koncom leta, na prelome augusta a septembra. Teda aspoň ja mám túto skúsenosť. V skleníku o pár dní skôr. Najprv sa však rozrastá, na čo sa treba pripraviť. Jedna rastlina má viacero ramien, z hlavného ramena vyrastajú ďalšie. Dozreté plody sa dajú skladovať ako hokaido.
mohlo by vás zaujímať Tekvica figolistá Lagenaria siceraria