Tekvica figolistá - Cucurbita ficifolia

Tekvica figolistá je veľmi stará odroda tekvice pochádzajúca pravdepodobne z Južnej Ameriky. Patrí medzi pôvodné odrody tekvíc siahajúce až do praveku. Tekvica figolistá je jediná zo širokej rodiny tekvíc, ktorá sa ďalej nekrížila s inými tekvicami a tak to i zostalo. Tiež ako jedinej z tekvíc jej rastú korienky po celom tele rastliny a na všetkých rozvetvených častiach. Tým získava väčší prísun vody a živín a rastie takmer do nekonečna.

Dnes sa zvyčajne používa na vrúbľovanie uhoriek a melónov, pretože je odolná voči mnohým ochoreniam a najmä plesňovým.

U nás je prezývaná i Vencelove fúzy, pretože v zrelosti má dužinu, ktorá má vlásočnicovitú konzistenciu trochu ako slíže. V Ázii z nej preto pripravujú falošnú žraločiu polievku a navyše má dužina bielu farbu.

 a takto sa rozrastá...
a takto sa rozrastá...
Meno nesie podľa tvaru listu, ktorý pripomína figový list.
Meno nesie podľa tvaru listu, ktorý pripomína figový list.

Pestovanie tejto tekvice je jednoduché. Je odolná a najmä voči plesňovým ochoreniam. V dobrých podmienkach (napr. v skleníku sa mi podarilo vypestovať asi 40 plodov) je jedna rastlina schopná vyprodukovať viac 50 plodov. Je to preto, že ako rastie a pribúdajú jej výhonky, na každom výhonku jej postupne dorastajú korienky, ktorými sa prichytáva k zemi a čerpá z nej vlahu a živiny. Je schopná zarásť veľkú plochu svojimi výhonkami smerujúcimi na všetky strany. Takto sa dokáže ťahať a rozmnožovať takmer do nekonečna. U nás do prvých októbrových mrazov.

Dobre uskladnená, chránená pred mrazom, vydrží veľmi dlho. Hovorí sa jej i sedemročná tekvica. Prvé plody, ktoré som vypestovala, som nezjedla, ale nechala som si ich na ozdobu na dvore. Prečkali zimu, jar a v lete ešte stále zdobili dvor. Táto tekvica je vskutku veľmi stará a odolná odroda.

Semienka sú čiernej farby
Semienka sú čiernej farby

Plody sa dajú konzumovať už mladé, kedy majú konzistenciu ako cukina a chuť je tiež nevýrazná. V plnej zrelosti je dužina vlásočnicová s príjemnou konzistenciou neutrálnej až jemne sladkej chuti. Najradšej mám túto tekvicu zrelú. Otváram ju tak, že ju hodím o betón, kedy pukne a krásne sa otvorí. Vydlabem ju, pokrájam a uvarím na pare. Dochutím bylinkami, korením, vynikajúca je so sójovou omáčkou... Tiež ju používam rozmixovanú za surova namiesto vody na zarobenie cesta. Dodáva sladkému i slanému cestu vláčnosť. Vyrábam z nej i bezlaktózový krém na koláč - recept tu.

krém z tekvice
krém z tekvice

Bylinkári používali túto tekvicu na liečbu problémov súvisiacich s hladinou cukru v krvi.

Podľa štúdií extrakt z jadierok tekvice figolistej je účinný pri liečbe cukrovky typu B tým, že regeneruje bunky pankreasu produkujúce inzulín. Tekvica figolistá obsahuje polysacharidy, ktoré pomáhajú regenerovať tkanivo pankreasu a zvyšujú cirkuláciu v pankrease. Pitie čerstvej šťavy z tejto tekvice zničuje hladinu cukru v krvi.

Poznámka - aktuálne nemám žiadne semienka

Avšak objavila som český eshop, kde sa dajú kúpiť a tam sa nazýva Dýně Siamská https://shop.culinabotanica.cz/dyne-jedla/dyne-siamska/

Šalát z tekvice figolistej

recept Anky Petríkovej z Hlohovca

Tekvica sa uvarí v celku aj v šupke vo vode, po vychladnutí vyberieme semienka a tekvicu naškrábeme vidličkou na slíže. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, osolíme, okoreníme a zalejeme sladko - kyslým nálevom (1 diel cukor, dva diely octu, voda a nechať prevrieť).

Šalát sa jedáva na studeno, tradične ku pečenej kačke na jeseň.

A takto vyzerá môj prvý pokus s prípravou tekvicového šalátu. Použila som biele balsamico, himalájsku soľ, hnedý práškový cukor a čierne korenie. Cibuľku som tentokrát nepoužila.

mohlo by vás zaujímať  Lagenaria siceraria  Tekvica thajská - Ropucha