Vegánske mäso - Sírovec obyčajný
Sírovec obyčajný - Laetiporus sulphureus, je huba rastúca na kmeňoch listnatých stromov, ktoré napadá a rovnako ju môžeme nájsť na starých pňoch a rozkladajúcom sa dreve. Rastie od jari do konca jesene. Občas i v záhradách na slivkách a čerešniach. Často na stromoch pri potoku či rybníku.
Táto huba je nielen krásna, ale predovšetkým kulinárska lahôdka. Uvarený sírovec má konzistenciu kuracieho mäsa, ale podľa mňa je oveľa lepší a voňavší ako mäso - mäso mi smrdí. Kto nemá rád slizské hríby, u sírovca to nehrozí. A je veľmi zdravý.
Podľa tradičnej čínskej medicíny sírovec dopĺňa základná životnú silu cchi a podporuje tvorbu krvi a ako iné huby má protinádorové pôsobenie.
Uskladňovať ho môžeme mrazením, najlepšie však sušením napr. na kocky či rezňové plátky. Suší sa rýchlo, pretože je to hutnejšia huba.
Je to najsýtejšia huba, akú som zatiaľ jedla. A to som ich jedla už veľa.
Tip ako očariť i všežravcov
Vegánska kuracina
Nakrájajte sírovec na kocky ako kuracinu na dusenie. Uvarte ho a potom krátko uduste s inými prísadami ako zelenina, strukoviny... . Stačí však len osmažený cesnak či cibuľa, čierne korenie, soľ a pridať uvarený sírovec a"kuracina" je hotová.
tip - Najobľúbenejší je zvyčajne sírovec vyprážaný v zemiakovom cestíčku alebo v kukuričnej strúhanke
Perkelt zo sírovca, recept klik na obrázok
ďalší tip - Marinovaný sírovec
- marináda - sójová omáčka, olivový olej, biele korenie, rasca, čili
- sírovec nakrájame a krátko povaríme a dáme marinovať na niekoľko hodín
- potom ho už netreba nijak upravovať, stačí naložiť na tanier k prílohe
- na obrázku je ryžové pyré z guľatozrnnej celozrnnej ryže a kokosového mlieka, recept na pyré
uvarený sírovec v japonskej polievke Rámen
Úlovok z júna 2022
- moja malá zbierka kníh o hubách -