Dulový koláč bez lepku
Dulový koláč bez lepku a cukru so skutočnou chuťou dúl
niečo o Dulách -
Duly majú nepoddajnú vláknitú dužinu, ktorá sa ale veľmi rýchlo uvarí na pare do mäkka
Konzistencia uvarených dúl je ako detská výživa
Duly krásne voňajú, asi ako ananás, chuť je však úplne iná, ťažko opísateľná, uvarené duly majú kyslastú chuť
Duly sú tiež považované za jablko bohyne krásy a lásky, Venuše
Duly je dobré za surova pridať do smoothie, pretože dodajú nápoju skvelú exotickú príchuť
Ingrediencie cesto: (používam 200 ml šálku)
- 1 šálka pohánky
- 200 g sušených datlí
- 5 vajíčok
- 4 lyžice rozpusteného panenského kokosového oleja
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- štipka soli
- dulová poleva:
- asi 7 stredne veľkých dúl, záleží akú hrubú vrstvu chceme
- asi 2 lyžice rozpusteného panenského kokosového oleja
cesto pred upečením
Postup:
- sušené datle nakrájame na menšie kúsky a spolu s vajíčkami a štipkou soli rozmixujeme vo výkonnom mixéri na hladko
- vylejeme do misy a pridáme ostatné suroviny
- vymiešané cesto rovnomerne rozotrieme na plech s pečiacim papierom potretým kokosovým olejom alebo na plech potretý olejom a pomúčený pohánkovou múkou
- dáme piecť na 180°C asi na 15 - 20 minút
- necháme vychladnúť a potom natrieme dulovou polevou a opäť necháme krátko chladiť
vzor jemných pásikov dosiahneme, keď polevu prejdeme silikónovým štetcom, ktorý používame na potieranie medovníkov a iných sušienok
Postup na dulovú polevu:
- duly očistíme a nakrájame na menšie kúsky
- dáme na parák a dáme variť na paru do zmäknutia
- potom ich v hlbšej nádobe rozmixujeme tyčovým mixérom i s kokosovým olejom do hladka
Poznámka - cesto je príjemné sladké a dulová poleva má typickú chuť dúl, je kyselkavá a voňavá, kto chce sladšiu verziu koláča, stačí primiešať do polevy cukor alebo iné sladidlo, alebo na konci posypať koláč práškovým cukrom
Dobrú chuť!
môžeme posypať škoricou...