Kakao, Dna a Syndróm dráždivého čreva?

08.12.2018
kakaové bôby
kakaové bôby

Píše sa o tom málo, ale účinky teobromínu na ľudský organizmus môžu byť naozaj vážne. Teobromín je purínový alkaloid z kakaovníka. Teobromín je vo väčšom množstve jedovatý. V menšom množstve a nepravidelne nie je nebezpečný, no spôsobuje stimuláciu nervového systému, srdca, pôsobí močopudne, uvoľňuje cievy a ovplyvňuje centrálnu nervovú sústavu. Môže vyvolávať i návyk.

Tento článok nemá byť proti konzumácii kakaa, ale je o tom, čo všetko konzumácia kakaa môže prinášať. Nie som striktná ohľadom kakaa v strave, ale je dobré poznať širšie súvislosti tejto potraviny.

Dna - ochorenie kĺbov, ukladanie kryštálikov kyseliny močovej v kĺboch, dna je metabolická artritída, teda zápal kĺbov spôsobený nedostatočnou premenou látok potravy. Kĺby z ničoho nič bolia a opúchajú, napr. palec na nohe...

Dna a teobromín v Kakae

Teobromín je purínový alkaloid a obsahuje puríny, ktoré sa menia na kyselinu močovú, čo sa deje pri nedostatočnom metabolizme purínov, pri dne. Teobromín a kakao sú neoddeliteľná záležitosť. Puríny v kakae sú veľmi vysoké. Dokonca tak vysoké, že ich je 10 x viac ako v mäse, ktoré sa považuje za jednu z najviac purínových zložiek potravy nevhodných pri dne. (tu je odkaz na tabuľku s hodnotami purínov v potravinách) Ale práve kakao je najviac purínová potravina a teda najviac nevhodná pre ľudí s ochorením dny. Dnes sa kakao konzumuje vo väčšej miere a hlavne si ho zvyčajne kupujeme i vo vyššej kvalite. No a práve skutočne kvalitné kakao je plné purínov. Ľudia s dnou by sa preto mali vyhýbať kakau.

Ľudia so zmyslom pre zdravý životný štýl, napríklad vegáni, si môžu nevedome ak sú na to citliví, privodiť nábeh na dnu či iné zdravotné ťažkosti práve častou konzumáciou tak populárneho raw kakaa.

Kakao je rovnako nevhodné pri reumatoidnej artritíde, pretože zhoršuje zápal.


Zaujal ma článok, z ktorého som vybrala jednu citáciu: https://frutarian.cz/ziva-strava/proc-ja-nejim-kakao)

Americký spisovatel-vitarián Paul Nison upozorňuje na nebezpečí, které číhá v "neškodném" kakaovém prášku:

"Žádné zvíře v přírodě nebude jíst kakao, dokud jej neoklamete když přidáte do kakaa mléko nebo cukr. Pokud se vám podaří přesvědčit zvíře spolknout kakao, výrazně tím zkrátíte jeho život, a možná ho dokonce hned otrávíte. Primitivní lidé z různých kmenů používali kakao pouze pro posvátné rituály, ale ne jako každodenní jídlo. Kakao je nejsilnějším jedem pro naše játra a nejsilnějším stimulantem, který může způsobovat nespavost, noční můry, probuzení v noci, vyčerpání žláz vnitřní sekrecí, narušení práce ledvin. Kromě toho kakao vyvolává diferenciální přepad energie, paranoii, úzkost, deprese, výkyvy nálady, vztek aj.


Domorodci používali kakaové bôby pri rituáloch a zaobchádzali s nimi veľmi posvätným a uvážlivým spôsobom. Je to to isté ako s rôznymi rastlinnými drogami alebo alkoholom. Ide o to množstvo a spôsob užitia. Medzi jedom a liekom je veľmi tenká hranica.

Syndróm dráždivého čreva a Teobromín v Kakae

Teobromín môže priamo pôsobiť na činnosť čriev a to tým, že spôsobí hnačku u ľudí s citlivými črevami. Počula som i názor, že ak kakao spôsobuje hnačku, môže sa jednať o parazity v črevách či celkovú bakteriálnu nerovonováhu. Neviem ako to je, ale úplne by som to nevylúčila. Kakao sa zvyčajne považuje za tvorcu zápchy, čo je pravda, ale kto je citlivý na teobromín v kakae, môžu to mať úplne naopak a najmä pri raw kakae, napr. smoothie, teplé kakaové nápoje, vitariánske koláčiky plné kakaa a i... Je to samozrejme veľmi individuálne, ale deje sa to a je dobré o tom vedieť. O syndróme dráždivého čreva som písala už dávnejšie  Syndróm dráždivého čreva

Pre milovníkov kakaovej chuti by mohla byť náhrada v podobe karobu, svätojánsky chlieb, ktorý neobsahuje teobromín, ale jedná sa o rastlinu patriacu do rodiny strukovín (tie nie sú vhodné pri dne)

karobové struky

karob
karob