Lávová delikatesa
27.11.2019
Pre náročných labužníkov - recept bez lepku a bez cukru
Ingrediencie: používam šálku 200ml
- cesto:
- 3 šálky jadier vlašských orechov pomixujeme na orechovú múku
- 2 šálky sušeného kokosu
- 200g sušených datlí
- 1 šálka silnej melty
- 3 vajíčka
- 2 lyžice rozpusteného panenského kokosového oleja
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička bieleho balsamica
- krém:
- 6 zrelých mäkkých banánov
- 7 lyžíc karobu
- 2 lyžice kokosového oleja
Postup:
- nakrájané datle pomixujeme s meltou na lekvár
- pridávame suroviny na cesto
- nakoniec pridáme sódu bikarbónu a balsamico tak, že sódu zalejeme balsamicom, aby vznikla reakcia a až potom to pridáme do cesta
- cesto dobre premiešame a dáme piecť do formy, najlepšie na pečiaci papier do formy, ja som použila srdcovú formu, ktorá zaberie asi polovicu plechu a preto je tento recept stavaný asi na polovicu plechu, ak chceme piecť na plechu je vhodné zvoliť dvojitú dávku surovín (vajíčok stačí 5)
- cesto pečieme na 180°C asi 30 minút
- potom si pripravíme krém a to tak, že rozmixujeme zrelé banány s karobom a s kokosovým olejom
- na vychladnuté cesto vylejeme lávový krém a dáme do chladu, až potom odstránime formu, ak pečieme v hlbšom plechu je to výhoda, krém nie je tuhý, ale steká ako láva
Dobrú chuť!
Tip - Ak si necháme banánový krém bez karobu, môžeme si urobiť výzdobu
Ak chceme piecť celý plech, zvolíme dvojitú dávku surovín, hlbší plech a skontrolujeme, či je cesto dobre upečené.
Tip - na jeseň namiesto banánov, môžeme zvoliť paw-paw banány severu, viď foto s plechom (viac - Vegánske raw želé z banánu severu)