Vegánske raw želé z banánu severu

08.10.2019

- recept na ovocnú raw kožu -

Vegánske želé v raw kvalite sa vyrába z rozmixovaného ovocia. Pomixovaná kaša sa rozotrie na pečiaci papier asi v hrúbke pol cm a dá sa sušiť do sušičky na teplotu do 42°C. Po usušení vznikne kompaktná ovocná koža, ktorá je voňavá, sladká a má zachované vitamíny.

Z našich druhov ovocia sú na to najvhodnejšie slivky, ktoré sušením vytvoria elastickú a kompaktnú ovocnú kožu. Napr. ovocná koža z jabĺk sa zvykne trhať na menšie časti. Záleží, či chceme z ovocnej kože robiť vegánske sladkosti alebo ju chceme použiť ako raw palacinku, wrap či cesto. Slivkovú kožu som využila na vynikajúcu raw vegan bezlepkovú orechovú roládu recept tu.

Paw paw je banán severu alebo indiánsky banán. Je to mrazuvzdorný krík, Asímina trojlaločná zo severnej Ameriky, ktorý sa už pestuje i u nás. Plody banánu severu mám od známeho a preto som mala príležitosť s nimi experimentovať. Chuť banánu severu je veľmi sladká s vanilkovou príchuťou. Ovocná koža z banánu severu je svojou štruktúrou pripomína želé najviac zo všetkých ovocných koží, ktoré som zatiaľ skúšala.

Pri dlhodobom uskladnení však ovocná koža z banánu severu schne do tvrda, preto odporúčam skonzumovať v priebehu pár mesiacov.