P.F. korenisté sušienky

26.12.2019

- bezlepkové slané sušienky s koreninami -

Ingrediencie: používam 200ml šálku

  • 1 šálka rozpusteného kokosového tuku nevoňavého
  • 3 šálky pohánkovej múky (pomixovala som si pohánku v mixéri)
  • pomixovaná zmes:
  • pol šálky pohánkovej múky
  • pol šálky ľanových semienok
  • pol šálky celého koriandru
  • 1 lyžica celého čierneho korenia
  • = tieto ingrediencie pomixujeme spolu vo výkonnom mixéri na múku
  • 4 vajíčka
  • 4 lyžice celej rasce
  • 4 stredne veľké strúčiky cesnaku
  • pol lyžičky sódy bikarbóny
  • 3 lyžičky himalájskej soli (obyčajná soľ je o čosi silnejšia)
  • 1 vajíčko na potretie + 1 lyžička himalájskej soli
  • sezam na ozdobu

Postup:

  1. ingrediencie zmiešame dokopy, použijeme kokosový tuk v rozpustenej podobe, cesnak nastrúhame
  2. cesto necháme v chlade stuhnúť, aby sa s ním dalo pracovať
  3. berieme si asi po hrsti cesta, aby sa nám ľahšie vaľkalo a aby sa rýchlo netopilo, zbytok cesta nechávame v chlade, pri vykrajovaní si môžeme pomáhať nožom, ktorým cesto pri vykrajovaní podrežeme, aby sa cesto nelámalo, je to bezlepkové cesto a trochu sa láme
  4. vykrajujeme sušienky, ktoré ukladáme na plech s pečiacim papierom
  5. potrieme osoleným vajíčkom a posypeme sezamom
  6. dáme piecť na 180°C asi na 10 minút, záleží od hrúbky cesta

Poznámky:

  • Tento recept je dobré si upraviť podľa svojich preferencií!, čo sa týka korenín, pretože nie každému chutí koriander, cesnak..., rovnako je dobré si upraviť slanosť cesta, každému chutí niečo iné

  • pre konzistenciu cesta je dobré zvoliť také vykrajovačky, ktoré majú jednoduchšie tvary, aby sa nám sušienky pri vykrajovaní nerozpadávali
  • sušienky sú krehké a príjemne sa v ústach rozpadávajú, netvrdnú, ostávajú chrumkavé

Dobrú chuť!