P.F. korenisté sušienky
26.12.2019
- bezlepkové slané sušienky s koreninami -
Ingrediencie: používam 200ml šálku
- 1 šálka rozpusteného kokosového tuku nevoňavého
- 3 šálky pohánkovej múky (pomixovala som si pohánku v mixéri)
- pomixovaná zmes:
- pol šálky pohánkovej múky
- pol šálky ľanových semienok
- pol šálky celého koriandru
- 1 lyžica celého čierneho korenia
- = tieto ingrediencie pomixujeme spolu vo výkonnom mixéri na múku
- 4 vajíčka
- 4 lyžice celej rasce
- 4 stredne veľké strúčiky cesnaku
- pol lyžičky sódy bikarbóny
- 3 lyžičky himalájskej soli (obyčajná soľ je o čosi silnejšia)
- 1 vajíčko na potretie + 1 lyžička himalájskej soli
- sezam na ozdobu
Postup:
- ingrediencie zmiešame dokopy, použijeme kokosový tuk v rozpustenej podobe, cesnak nastrúhame
- cesto necháme v chlade stuhnúť, aby sa s ním dalo pracovať
- berieme si asi po hrsti cesta, aby sa nám ľahšie vaľkalo a aby sa rýchlo netopilo, zbytok cesta nechávame v chlade, pri vykrajovaní si môžeme pomáhať nožom, ktorým cesto pri vykrajovaní podrežeme, aby sa cesto nelámalo, je to bezlepkové cesto a trochu sa láme
- vykrajujeme sušienky, ktoré ukladáme na plech s pečiacim papierom
- potrieme osoleným vajíčkom a posypeme sezamom
- dáme piecť na 180°C asi na 10 minút, záleží od hrúbky cesta
Poznámky:
Tento recept je dobré si upraviť podľa svojich preferencií!, čo sa týka korenín, pretože nie každému chutí koriander, cesnak..., rovnako je dobré si upraviť slanosť cesta, každému chutí niečo iné
- pre konzistenciu cesta je dobré zvoliť také vykrajovačky, ktoré majú jednoduchšie tvary, aby sa nám sušienky pri vykrajovaní nerozpadávali
- sušienky sú krehké a príjemne sa v ústach rozpadávajú, netvrdnú, ostávajú chrumkavé
Dobrú chuť!