Rámen
Recept na Vege Rámen japonskú polievku a hlavné jedlo v jednom
Rámen je japonský pokrm, veľmi sýta polievka, ktorá sa môže servírovať ako hlavné jedlo. Pôvod má v Číne.
Skladá sa z 3 základných častí:
rezance
vývar
topping
Medzi topping patrí napr. jarná cibuľka, uvarené vajíčko, riasy, hríby, bambusové výhonky...
Keďže rámen pozostáva z troch častí, tak ho i pripravujeme. Každú časť zvlášť.
Ingrediencie a postup:
rezance:
- uvarila som asi polovicu balenia pohánkových vlniek z českej pohánky od Pohánkový mlýn Šmajstrla keďže varím bezlepkovo, avšak dajú sa samozrejme použiť ryžové rezance, pohánkové slíže...
vývar:
Tradične niekoľkohodinový vývar z mäsa a kostí, ale ja som sa zamerala na vegánskú verziu. Použila som sušený kokos. Určite by sa dali použiť i rozmixované kešu oriešky, či iné rastlinné mlieka a smotany... ale kokosové mlieko vyrobené doma zo sušeného kokosu má veľmi bohatú chuť a je výdatné. Vo vegánskych a vegetariánskych verziách sa často používa na dochutenie miso a tahini.
- ingrediencie
- 1 šálka (300 ml) sušeného kokosu
- 1 liter vody
- asi 5 lyžíc lahôdkového droždia
- 1 lyžica sójovej omáčky
- trochu chilli, čierne korenie a soľ podľa chuti
- postup
- sušený kokos zalejeme litrom vriacej vody a necháme asi 20 minút odstáť
- potom túto zmes nalejeme do výkonného mixéru a dobre rozmixujeme
- prelejeme cez sitko do hrnca, lyžicou postláčame v sitku kokos, aby sa dobre vyžmýkal (kokosvú drť, ktorá nám zostane môžeme použiť do kokosových sušienok alebo do koláča...)
- toto kokosové mlieko znova vylejeme do mixéru a pridáme lahôdkové droždie a dobre rozmixujeme a "vývar" je takmer hotový
- nalejeme ho do hrnca a ochutíme sójovou omáčkou, koreninami a až nakoniec soľou podľa našej chuti
topping:
Je najtvorivejšia časť receptu a je len na nás, čo preferujeme. V tomto recepte som použila to, čo som mala doma práve dostupné a čo mám rada. Tu sa fantázii a chuti medze nekladú, ale tradične sa používa menej prísad a sú typicky ázijské - riasy, huby, bambusové výhonky a plátky, tofu... a potom zelenina a koreniny.
- ingrediencie a postup
- zvoľte si svoje vlastné ingrediencie podľa chuti
- pór - nakrájala som ho na kolieska udusila na panvici na kokosovom oleji
- hríby - uvarila som sušený sírovec a nakrájala som ho na drobné kúsky, viac v článku tu Vegánske mäso - Sírovec obyčajný, ale môžu byť rôzne huby ako šampiňóny, skvelá je hliva ustricová a iné...
- uvarené vajíčka
Ako servírujeme Rámen?
- rámen sa najlepšie servíruje v širšom a hlbšom tanieri či miske
- najprv do misky nalejeme vývar
- potom opatrne položíme rezance a topping
- tradične je rámen hustý a topping vo vývare nepláva, je to však vec chuti a podľa toho volíme množstvo rezancov, vývaru i toppingu
Dobrú chuť!
Ďalšie variácie s hokaido bez rezancov alebo so zeleninou a marinovaným tofu v sójovej omáčke alebo veganská verzia bez vajíčok a s riasou wakame a vývar ochutený kurkumou, preto je žltučký
vegetariánsky a vegánsky rámen na instagrame