Bezlepkové vegan cesto - recept

Jednoduché bezlepkové, vegánske cesto vhodné na chlieb, osuch, koláč, sušienky, na pečenie i raw sušenie.

Cesto pozostáva z dvoch základných surovín v približne rovnakom pomere:

Pohánka a Ľan 1 : 1

príprava cesta:

pohánkovú a ľanovú múku si vyrobíme vo výkonnom mixéri, pričom mixujeme vždy rovnaký pomer ľanu a pohánky, aby sa oleje v ľane spojili so suchšou pohánkou a tak sa do istej miery predíde ich znehodnoteniu mixovaním. Mixér však plníme iba v spodnej časti, aby sa nám suroviny dobre pomixovali - pár sekúnd. Opakujeme podľa toho, koľko múky potrebujeme.

Takúto múku zalejeme vodou alebo rozmixovanou tekvicou, zeleninovou či ovocnou šťavou. Záleží na tom, aké cesto pripravujeme. Cesto, v ktorom je použitá prírodná tekutina býva veľmi vláčne. Ale nie je to podmienka.


Chlieb a osuch

Do mixéra k pohánke a ľanu pridáme dostatok koriandru a rasce, ktorá dodá cestu chlebovú vôňu a chuť. Kto má rád, môže pridať i fenykel. Ručne primiesime ostatné ingrediencie ako soľ, kto chce i hnedý cukor... Môžeme pridať nastrúhané zemiaky, ak chceme zemiakový chlieb, rôzne semienka a podobne. 

Cesto urobíme asi v takej konzistencii ako bežné cesto na osuchy či langoše alebo bublaninu. Záleží na nás, aké cesto chceme, či suchšie alebo vláčnejšie, hrubšie, tenšie.

Tip - tento chlieb je ešte lepší, ak do cesta pridáme lahôdkové droždie

jedna z verzií chlebu, ale tento je i s hokaido, s orechami i s vajíčkami...

Raw chlieb

Cesto, ak je treba, zahustíme pohánkovou múkou a rovnako ju používame pri vaľkaní, aby sa cesto nelepilo. Takto pripravené cesto sa dobre vaľká i vykrajuje. Tenké chlebíky - placky sa usušia do 15 hodín pri 42° C v sušičke. Môžeme však urobiť i vláčnejšiu variantu, kedy cesto tvarujeme rukami do hrubších plátkov, ale treba rátať s dlhším sušením.

Koláče a sušienky

Cesto urobíme asi v takej konzistencii ako bežné cesto na osuchy či langoše alebo bublaninu. Záleží na nás, aké cesto chceme, či suchšie alebo vláčnejšie, hrubšie, tenšie. Na koláče cesto dochutíme bežnými ingredienciami ako pri pečení koláčov a pri sušienkach či medovníkoch, nakoniec cesto môžeme zahustiť pohánkovou múkou a rovnako ju používame pri vaľkaní, aby sa cesto nelepilo. Takto pripravené cesto sa dobre vaľká i vykrajuje.

sušienky s pridaním rozmixovanej hokaido, aby sa cesto lepšie vaľkalo

Raw sušienky

Cesto, ak je treba, zahustíme pohánkovou múkou a rovnako ju používame pri vaľkaní, aby sa cesto nelepilo. Takto pripravené cesto sa dobre vaľká i vykrajuje. Sušienky či medovníčky sa usušia pri 42°C do 15 hodín. Na pohľad sú na nerozoznanie od pečených, držia tvar a sú jemné. Záleží však na nás ako ich chceme tvrdé či mäkké, podľa toho prispôsobíme dĺžku sušenia i hrúbku sušienok.


Cesto je vhodné na vyprážanie i praženie na suchej panvici.

Toto cesto nie je vhodné na halušky, šúľance, šmykance, pri varení vo vode sa rozpadá.

Najradšej používam lokálnu českú pohánku a ľan, ktoré sú u nás dostať v bio obchodoch.