Bezlepkové lokše a osuchy

18.01.2020

Ryžovo-pohánkové cesto vhodné na rôzne recepty

Potrebujeme:

  • guľatozrná ryža (používam bio celozrnnú ryžu z Talianska)
  • pohánková múka (pomixovala som pohánku na múku)
  • cesto obsahuje približne rovnaké množstvo ryže a pohánkovej múky

Postup:

  • uvaríme ryžu a ručným mixérom ju rozmixujeme na lepkavú kašu, kde tu zostanú celé zrniečka, ale to nevadí
  • lepkavú ryžovú kašu dáme do väčšej misy a primiešavame pohánkovú múku, až kým nevznikne bochník, cesto je síce stále lepkavé, ale má už tvar
  • na dobre pomúčenej doske s pohánkovou múkou sa s cestom pracuje veľmi dobre, z oboch strán ho pomúčime a rozvaľkáme na lokšu, osuch, či väčšie cesto, cesto je elastické a dobre sa s ním pracuje
  • ďalej pokračujeme podľa toho, čo chceme z cesta vytvoriť

Poznámky:

  • použila som kurkumu na jemné ofarbenie cesta, tiež som pridala trochu kokosového oleja a soli, ale nie je to nutné
  • lokše sa z tohoto cesta robia ľahko, môžeme ich surové ukladať na seba a nelepia sa a potom ich dať opiecť na panvicu, dokonca sa na nich robia i malé bublinky ako na tradičných lokšoch
  • z tohoto cesta je možné urobiť i orechovník, makovník..., ale treba rátať s tým, že cesto bude tvrdšie a chrumkavé, pred pečením je dobré jemne potrieť zvinutú roládu kokosovým olejom
  • z cesta môžeme urobiť i osuchy napr. rascový osuch, ktorý som pred pečením potrela olivovým olejom, posypala rascou a osolila
  • toto cesto je vhodné i na bezlepkovú pizzu

Dobrú chuť!

orechovník
orechovník
osuch
osuch