Arašídové kolieska zo ZSSR
23.09.2019
Moja zdravšia, bezlepková a etickejšia verzia
Tieto koláčiky som objavila vo free ebooku z blogu ukrajinskej kuchárky Marie a recept som premenila na zdravšiu variantu. Link na blog https://thepuretaste.com/
Moja mama si tieto lahodné arašídové kolieska pamätala z detstva, keď sa predávali v obchodoch ako sušienky.
Ingrediencie:
- použila som 200 ml - 2 dcl šálku
- 1 šálka panenského kokosového oleja
- 1 šálka nadrobno pokrájaných sušených datlí, obsah v šálke stlačíme, aby sa datlí zmestilo čo najviac, ak máme radi sladšie cesto, pridáme datlí viac, dajú sa použiť i sušené hrozienka, ale datle sa mi zdajú sladšie
- 2 väčšie domáce vajíčka
- 1 šálka pohánky
- 1 šálka ľanových semienok
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- pol lyžičky soli
- 2 lyžičky mletého kardamonu - môžeme použiť iné korenie, vanilkovú esenciu...
- na potretie koláčikov - asi 2 vajíčka a posekané arašidy
- pohánkovú múku na pomúčenie dosky pri práci s cestom
Postup:
- ak nemáme pohánkovú múku, vo výkonnom mixéri si pomixujeme pohánku na múku, ktorú použijeme na pomúčenie dosky pri vaľkaní a vykrajovaní cesta
- vo výkonnom mixéri si najprv urobíme múku a to tak, že zmixujeme šálku pohánky a šálku ľanových semienok, múku si potom vysypeme do nádoby na cesto
- vo výkonnom mixéri pomixujeme zmes nadrobno pokrájaných datlí, 2 vajíčok a kokosového oleja a pridáme ku múke
- zmes rozmiešame a pridáme soľ, sódu bikarbónu a nakoniec kardamon
- po dobrom zamiešaní a vytvorení kompaktnej hmoty, dáme cesto do chladničky najmenej na 4 hodiny, ale najlepšie na celú noc stuhnúť
- na druhý deň si nachystáme plech s pečiacim papierom a formičky
- z chladničky si vyberieme iba časť cesta, aby sa nám zbytok cesta neroztopil
- cesto rozvaľkáme a vykrojíme kolieska, je lepšie si vždy rozvaľkať menšie cesto, pretože je bezlepkové a lepšie sa s ním pracuje v menšom množstve, na posypanie dosky použijeme pohánkovú múku
- pečieme na pečiacom papieri, na plechu potrieme kolieska rozmiešaným vajíčkom alebo ak ich chceme mať žlté, zmiešame vajíčko a posekané arašidy a túto zmes nanesieme na kolieska, namiesto arašidov môžeme použiť iné oriešky a sušienky sú dobré i bez orieškov, kto má rád naozaj sladké, môže posypať koláčiky i kryštálovým cukrom, najlepšie hnedým, ale potom už nebude recept bez cukru
- pečieme asi na 180°C, asi 12 - 15 minút, treba si to postrážiť
- kolieska po upečení necháme vychladnúť a skladujeme v dóze na suchom a chladnom mieste
Приятного аппетита! - Prijatnogo аppetitа!
Dobrú chuť!
Odessa - Ukrajina