Dokonalá bábovka bez cukru a bez lepku

19.05.2019

Chutná bábovka bez lepku a bez cukru, ktorá vyšla na prvýkrát + kakaová verzia

Recept na bábovku bez cukru a bez lepku

Suroviny:

  • 1 hrnček (200 ml) pohánkovej múky - pomixovala som pohánku
  • 1 hrnček sušeného kokosu alebo mletých orechov
  • 3 vajíčka
  • asi 300 g sušených hrozienok
  • 3 hrste sušených jabĺk
  • sušené ovocie môže byť rôzneho druhu, ale vždy sladké, ja som použila hrozienka pre sladkosť a jablká pre príjemnú kyslosť
  • asi 3 lyžice rozpusteného panenského kokosového oleja
  • asi 2 väčšie lyžičky škorice
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička sódy bikarbóny

Postup:

  1. sušené ovocie zalejeme 1 hrnčekom vody (200ml) a rozmixujeme na kašu, množstvo vody môžeme prispôsobiť typu sušeného ovocia, rozmixovaná kaša by mala byť asi ako džem
  2. všetky suroviny zmiešame dokopy
  3. formu na bábovku pomastíme kokosovým olejom a jemne posypeme pohánkovou múkou, ja som použila starú sklenú formu na bábovku
  4. dáme piecť asi na 180°C, asi na 45 min., ale strážime po 30 min., umiestnila som ju o jednu úroveň viac dole, nie úplne do stredu rúry, aby sa mi upiekla i naspodu formy
  5. bábovku je možné nakoniec posypať cukrom, poliať syrupom, karamelom či čokoládou, aby bola ešte sladšia, ale netreba. Dokonalá na raňajky s džemom ako vianočka.

Pre väčšiu bábovku zvoľte viac surovín, ja som skúšala na prvýkrát radšej menšiu bábovku a podľa toho sú i uspôsobené suroviny. Toto cesto by sa dalo vyliať i na hlboký plech. Nie je nutná bábovková či iná forma.

Dobrú chuť!


- Kakaovka bábovka -

kakaová verzia - namiesto 1 hrnčeku kokosu či orechov dáme kakao, najlepšie raw a na kašu zo sušeného ovocia som použila iba sušené hrozienka, škoricu som nepridala, pretože som chcela zvýrazniť iba kakaovú chuť, bábovka je veľmi tmavohnedá - nie je pripálená, s výraznou kakaovou chuťou


- verzia s citrónovou šťavou -


- Milujem staré formy na pečenie po babičkách -


Nepečiem v moderných silikónových či teflónových formách na pečenie. Do takého pečenia sa mi vôbec nechce. Milujem keramiku alebo obyčajný plech.


Medzi moje najobľúbenejšie však patria obyčajné plechové formy, s ktorými sa veľmi dobre pracuje a rýchlejšie pečie. Táto forma na bábovku stála iba 4 eurá a som s ňou nadmieru spokojná a používam ju najčastejšie. (koláčik dole na obrázku je z polovičnej dávky cesta a vyzerá ako veľká sušienka)