Arašídové kolieska zo ZSSR

23.09.2019

Moja zdravšia, bezlepková a etickejšia verzia

Tieto koláčiky som objavila vo free ebooku z blogu ukrajinskej kuchárky Marie a recept som premenila na zdravšiu variantu. Link na blog https://thepuretaste.com/

Moja mama si tieto lahodné arašídové kolieska pamätala z detstva, keď sa predávali v obchodoch ako sušienky.

Ingrediencie:

  • použila som 200 ml - 2 dcl šálku
  • 1 šálka panenského kokosového oleja
  • 1 šálka nadrobno pokrájaných sušených datlí, obsah v šálke stlačíme, aby sa datlí zmestilo čo najviac, ak máme radi sladšie cesto, pridáme datlí viac, dajú sa použiť i sušené hrozienka, ale datle sa mi zdajú sladšie
  • 2 väčšie domáce vajíčka
  • 1 šálka pohánky
  • 1 šálka ľanových semienok
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • pol lyžičky soli
  • 2 lyžičky mletého kardamonu - môžeme použiť iné korenie, vanilkovú esenciu...
  • na potretie koláčikov - asi 2 vajíčka a posekané arašidy
  • pohánkovú múku na pomúčenie dosky pri práci s cestom

Postup:

  1. ak nemáme pohánkovú múku, vo výkonnom mixéri si pomixujeme pohánku na múku, ktorú použijeme na pomúčenie dosky pri vaľkaní a vykrajovaní cesta
  2. vo výkonnom mixéri si najprv urobíme múku a to tak, že zmixujeme šálku pohánky a šálku ľanových semienok, múku si potom vysypeme do nádoby na cesto
  3. vo výkonnom mixéri pomixujeme zmes nadrobno pokrájaných datlí, 2 vajíčok a kokosového oleja a  pridáme ku múke
  4. zmes rozmiešame a pridáme soľ, sódu bikarbónu a nakoniec kardamon
  5. po dobrom zamiešaní a vytvorení kompaktnej hmoty, dáme cesto do chladničky najmenej na 4 hodiny, ale najlepšie na celú noc stuhnúť
  6. na druhý deň si nachystáme plech s pečiacim papierom a formičky
  7. z chladničky si vyberieme iba časť cesta, aby sa nám zbytok cesta neroztopil
  8. cesto rozvaľkáme a vykrojíme kolieska, je lepšie si vždy rozvaľkať menšie cesto, pretože je bezlepkové a lepšie sa s ním pracuje v menšom množstve, na posypanie dosky použijeme pohánkovú múku
  9. na plechu potrieme kolieska rozmiešaným vajíčkom alebo ak ich chceme mať žlté, zmiešame vajíčko a posekané arašidy a túto zmes nanesieme na kolieska, namiesto arašidov môžeme použiť iné oriešky a sušienky sú dobré i bez orieškov, kto má rád naozaj sladké, môže posypať koláčiky i kryštálovým cukrom, najlepšie hnedým, ale potom už nebude recept bez cukru
  10. pečieme asi na 180°C, asi 12 - 15 minút, treba si to postrážiť
  11. kolieska po upečení necháme vychladnúť a skladujeme v dóze na suchom a chladnom mieste

Приятного аппетита! - Prijatnogo аppetitа!

Dobrú chuť!

Odessa - Ukrajina
Odessa - Ukrajina