Bezlepkové lokše a osuchy
18.01.2020
Ryžovo-pohánkové cesto vhodné na rôzne recepty
Potrebujeme:
- guľatozrná ryža (používam bio celozrnnú ryžu z Talianska)
- pohánková múka (pomixovala som pohánku na múku)
- cesto obsahuje približne rovnaké množstvo ryže a pohánkovej múky
Postup:
- uvaríme ryžu a ručným mixérom ju rozmixujeme na lepkavú kašu, kde tu zostanú celé zrniečka, ale to nevadí
- lepkavú ryžovú kašu dáme do väčšej misy a primiešavame pohánkovú múku, až kým nevznikne bochník, cesto je síce stále lepkavé, ale má už tvar
- na dobre pomúčenej doske s pohánkovou múkou sa s cestom pracuje veľmi dobre, z oboch strán ho pomúčime a rozvaľkáme na lokšu, osuch, či väčšie cesto, cesto je elastické a dobre sa s ním pracuje
- ďalej pokračujeme podľa toho, čo chceme z cesta vytvoriť
Poznámky:
- použila som kurkumu na jemné ofarbenie cesta, tiež som pridala trochu kokosového oleja a soli, ale nie je to nutné
- lokše sa z tohoto cesta robia ľahko, môžeme ich surové ukladať na seba a nelepia sa a potom ich dať opiecť na panvicu, dokonca sa na nich robia i malé bublinky ako na tradičných lokšoch
- z tohoto cesta je možné urobiť i orechovník, makovník..., ale treba rátať s tým, že cesto bude tvrdšie a chrumkavé, pred pečením je dobré jemne potrieť zvinutú roládu kokosovým olejom
- z cesta môžeme urobiť i osuchy napr. rascový osuch, ktorý som pred pečením potrela olivovým olejom, posypala rascou a osolila
- toto cesto je vhodné i na bezlepkovú pizzu
Dobrú chuť!
orechovník
osuch