Bezlepkové medovníky
20.12.2019
Medovníky s pohánkovou múkou a kokosovým olejom
Ingrediencie: používam 200ml šálku
- 6 šálok pohánkovej múky (pomlela som pohánku v mixéri)
- 1 šálka rozpusteného kokosového oleja
- 1 šálka medu
- 2 vajíčka
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- štipka soli
- 6 lyžičiek perníkového korenia alebo 6 lyžičiek rôznych korenín, ktoré máme v perníkoch radi - škorica, klinček, aníz..., ja som dala 6 väčších lyžičiek perníkového korenia značky Sonnentor
- 1 vajíčko na potretie medovníkov a zopár orechov na ozdobu
Postup:
- zo surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme v chlade odstáť a stuhnúť aspoň 4 hodiny alebo cez noc
- potom si vždy berieme z misy po väčšej hrsti cesta, ostatné cesto necháme v chlade, aby sa nám netopilo
- z časti cesta rozvaľkáme menšiu placku, pretože toto bezlepkové cesto sa trochu láme a vykrajujeme medovníky, ktoré ukladáme na pečiaci papier na plech, pri vykrajovaní je dobré si niekedy pomôcť nožom, kedy cesto s vykrajovačkou podrežeme a až na plechu vyklopíme z vykrajovačky
- medovníky potrieme vajíčkom a môžeme ozdobiť orechmi
- dáme piecť na 180°C asi na 8 - 10 minút, záleží na hrúbke cesta
Medovníky sú tak akurát mäkké i chrumkavé.
Dobrú chuť a krásne sviatky!
Medovníky ovečky s kokosovou kožušinkou
Yeti snežný muž