Fialová dáma

29.06.2020

Ovocný koláč bez lepku a bez laktózy s kokosovým maslom

Ingrediencie na cesto - korpus: (používam 200 ml šálku)

  • 1 šálka pohánkovej múky (pomixovala som pohánku v mixéri)
  • 3 vajíčka
  • 4 lyžice rozpusteného panenského kokosového oleja
  • 200 g sušených daltí
  • 3 šálky čiernych ríbezlí
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • pol lyžičky soli

cesto pred pečením

vďaka čiernym ríbezliam má upečený korpus fialovú farbu

Postup:

  1. nakrájané datle a čierne ríbezle pomixujeme vo výkonnom mixéri na kašu, vďaka čiernym ríbezliam má upečený korpus fialovú farbu
  2. pridáme ostatné suroviny
  3. vylejeme do formy, ktorú potrieme kokosovým olejom
  4. dáme piecť na 180°C asi na 25 minút
  5. koláč necháme vo forme dobre vychladnúť
  6. potom na koláč jemne natrieme a ucapkáme polevu a dáme schladiť, aby poleva stuhla, dá sa však podávať i nestuhnutá

Fialová poleva:

  • kokosové malso - maliny - hnedý nerafinovaný cukor
  • kokosové maslo rozmixujeme s tyčovým mixérom s trochou cukru a malín alebo iného bobuľového ovocia
  • ak je kokosové maslo príliš tuhé, najprv ho trochu roztopíme
  • v tomto recepte som použila maliny, na polevu stačí zopár bobúľ, aby poleva chytila farbu, vôňu a jemnú chuť
  • množstvo surovín volíme podľa toho, akú hrúbku a chuť polevy chceme

Poznámky:

  • tento recept je asi na pol hlbšieho plechu
  • červené ríbezle nie sú súčasťou receptu, použila som ich len na zdobenie, v ceste sú čierne ríbezle

Dobrú chuť!