Hokaidová kapustnica
31.10.2019
Jesenná zahrievajúca polievka do prvých mrazivých dní
Ingrediencie:
- tekvica hokaido
- kvasená kapusta
- mrkva
- čili, čierne korenie, kurkuma,
- olej
- soľ
- petržlenová vňať alebo uvarené hríby a sušené slivky...
Postup: varíme v dvoch hrncoch
- množstvo tekvice hokaido si určíme podľa toho, koľko polievky chceme, rátame s tým, že nakrájaná hokaido zaliata vodou je asi polovica z celkového množstva polievky, hokaido nakrájame na menšie kúsky, zalejeme vodou, ale nesmie plávať vo vode a dáme ju variť do mäkka
- kyslú kapustu a trochu nakrájanej mrkvy na malé kúsky, kapusty je asi o tretinu menej ako hokaido, dáme do druhého hrnca a zalejeme vodou, ale nesmú plávať vo vode a dáme ich variť do mäkka alebo chrumkava ako to máme radi
- uvarenú hokaido v prvom hrnci rozmixujeme do hladka s tyčovým mixérom
- do rozmixovanej hokaido prilejeme obsah druhého hrnca, kde je uvarená kvasená kapusta a mrkva
- pridáme koreniny - čili, čierne korenie a trochu kurkumy
- nakoniec pridáme olej a soľ
- kto má rád, môže pridať i petržlenovú vňať, majorán či inú bylinku alebo pridá uvarené hríby a sušené slivky či rastlinnú smotanu
Poznámky:
- do druhého hrnca ku kvasenej kapuste môžeme dať variť rôzne druhy zeleniny, ktoré máme radi, ale radšej menej, ak chceme, aby čo najviac ostala zachovaná chuť kvasenej kapusty
- hokaidová kapustnica je dobrá i sama o sebe, bez pridania inej zeleniny
- asi na liter polievky som použila jednu mrkvu
- olej a soľ pridávam vždy na konci varenia, pretože je naozaj zbytočné ich pridávať na začiatku a olej čo najviac znehodnotiť a varenie v soli nakoniec spotrebuje viac soli a potom musíme soľ pre chuť zbytočne pridávať
- základ receptu je vždy uvarená rozmixovaná hokaido + uvarená kvasená kapusta, ktorej je o tretinu menej ako hokaido
Dobrú chuť!