Karobia - karobová bábovka
21.11.2019
Bezlepková, bez cukru bábovka s karobom a orechami
Ingrediencie a postup: používam 200 ml šálku
- 1 šálka pohánkovej múky - pomlela som pohánku namixéri
- 2 šálky nakrájaných jadier vlašských orechov alebo iných orechov
- 300g sušených datlí + 1 šálka vody = pomixujeme na lepkavú hmotu a tak pridáme do cesta
- 3 vajíčka
- 1 šálka karobu
- 1 šálka sušených hrozienok
- 3 lyžice rozpusteného kokosového oleja
- 2 lyžičky perníkového korenia Sonnentor
- pol lyžičky himalájskej soli
- 1 lyžička sódy bikarbóny + 1 lyžičkou bieleho balsamica
- všetky ingrediencie zmiešame dokopy
- sóda bikarbóna s bielym balsamicom ide až na konci a pridávame ich tak, že sódu bikarbónu zalejeme balsamicom, aby vznikla reakcia a potom to pridáme do cesta
- formu na bábovku potrieme kokosovým olejom a vysypeme pohánkovou múkou
- cesto jemne po lyžiciach vkladáme do formy
- dáme piecť na 180°C asi na 30 minút
Dobrú chuť všetkým milovníkom karobu!
Karob je lacnejší ako kakao, pestuje sa v stredomorí, neobsahuje teobromín a preto je vhodný pre ľudí citlivých na kakao. Obsahuje najmä veľa vápnika, kakao obsahuje zasa veľa železa.
Jemná karobová bábovka
(Ďalšia verzia karobovej bábovky, ktorú som vymyslela neskôr)
Ingrediencie a postup: používam 200 ml šálku
- 1 šálka pohánkovej múky - pomlela som pohánku namixéri
- 1 šálka sušeného kokosu
- 4 lyžice karobu
- 1 šálka vody rozmixujeme s 200 g sušených datlí
- 3 vajíčka
- 3 lyžice rozpusteného kokosového oleja
- 1 lyžička perníkového korenia Sonnentor
- štipka soli
- 3 hrste sušených hrozienok
- 1 lyžička sódy bikarbóny + 1 lyžičkou bieleho balsamica
- všetky ingrediencie zmiešame dokopy
- sóda bikarbóna s bielym balsamicom ide až na konci a pridávame ich tak, že sódu bikarbónu zalejeme balsamicom, aby vznikla reakcia a potom to pridáme do cesta
- formu na bábovku potrieme kokosovým olejom a vysypeme pohánkovou múkou
- cesto jemne po lyžiciach vkladáme do formy
- dáme piecť na 180°C asi na 30 minút