Lávová delikatesa

27.11.2019

Pre náročných labužníkov - recept bez lepku a bez cukru

Ingrediencie: používam šálku 200ml

  • cesto:
  • 3 šálky jadier vlašských orechov pomixujeme na orechovú múku
  • 2 šálky sušeného kokosu
  • 200g sušených datlí
  • 1 šálka silnej melty
  • 3 vajíčka
  • 2 lyžice rozpusteného panenského kokosového oleja
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička bieleho balsamica
  • krém:
  • 6 zrelých mäkkých banánov
  • 7 lyžíc karobu
  • 2 lyžice kokosového oleja

Postup:

  1. nakrájané datle pomixujeme s meltou na lekvár
  2. pridávame suroviny na cesto
  3. nakoniec pridáme sódu bikarbónu a balsamico tak, že sódu zalejeme balsamicom, aby vznikla reakcia a až potom to pridáme do cesta
  4. cesto dobre premiešame a dáme piecť do formy, najlepšie na pečiaci papier do formy, ja som použila srdcovú formu, ktorá zaberie asi polovicu plechu a preto je tento recept stavaný asi na polovicu plechu, ak chceme piecť na plechu je vhodné zvoliť dvojitú dávku surovín (vajíčok stačí 5)
  5. cesto pečieme na 180°C asi 30 minút
  6. potom si pripravíme krém a to tak, že rozmixujeme zrelé banány s karobom a s kokosovým olejom
  7. na vychladnuté cesto vylejeme lávový krém a dáme do chladu, až potom odstránime formu, ak pečieme v hlbšom plechu je to výhoda, krém nie je tuhý, ale steká ako láva

Dobrú chuť!

Tip - Ak si necháme banánový krém bez karobu, môžeme si urobiť výzdobu

Ak chceme piecť celý plech, zvolíme dvojitú dávku surovín, hlbší plech a skontrolujeme, či je cesto dobre upečené.

Tip - na jeseň namiesto banánov, môžeme zvoliť paw-paw banány severu, viď foto s plechom (viac - Vegánske raw želé z banánu severu)