Slnovratový koláč
19.06.2020
Koláč s kokosovým maslom, bez lepku a bez laktózy
Ingrediencie na korpus: (používam 200 ml šálku)
- 1 šálka pohánkovej múky (pomixovala som si pohánku v mixéri)
200 g sušených datlí
- 3 vajíčka
- 100 ml vody, pol šálky vody
- pol šálky karobu alebo kakaa
- 1 lyžica rozpusteného panenského kokosového oleja
- menšia lyžička soli - zvýrazňuje chuť kakaa
- 1 lyžička sódy bikarbóny
Postup ako upiecť korpus:
- nakrájané datle + vajíčka + voda = pomixujeme vo výkonnom mixéri do hladka
- vylejeme do misy a primiešame ostatné ingrediencie
- cesto vylejeme na plech alebo do formy, ktorá je vymastená kokosovým olejom, tento recept je asi na polovicu hlbšieho plechu
- dáme piecť na 180 °C asi na 20 minút
- upečený korpus necháme na plechu alebo vo forme dobre vychladnúť
Ingrediencie na polevu:
- júnové ovocie
- kokosové maslo
- hnedý nerafinovaný cukor
Postup na polevu:
- na upečený koláč vysypeme júnové ovocie
- kokosové maslo je tuhé a preto ho mierne zahrejeme a rozpustíme
- pridáme hnedý cukor na dochutenie a dore rozmiešame, ak chceme môžeme pridať práškový hnedý cukor, ja som dala kryštálový, príjemne chrumká
- polevu jemne natrieme na ovocie a necháme dobre vychladnúť
Dobrú chuť!