Zlatý jablčník
08.11.2019
Vegan - Bez lepku - Bez cukru
Recept na sladký vegánsky, bezlepkový jablčník bez cukru
Ingrediencie: používam 200 ml šálku
- 1 šálka pohánkovej múky - pomixovala som pohánku na múku
- 1 šálka sušeného kokosu
- 200g sušených datlí
- 1 šálka sušených hrozienok
- pol šálky vody
- 3 lyžice rozpusteného kokosového oleja
- 2 lyžičky škorice
- 1 lyžička perníkového korenia Sonnentor
- štipka soli
- 2 šálky jadier vlašských orechov
- 1 lyžička sódy bikarbóny + 1 lyžička bieleho balsamica
- 3 - 6 jabĺk, záleží od veľkosti
- 1 lyžička škorice do jablkovej vrstvy
Použila som nastaviteľnú srdcovú formu
Postup:
- jablková vrstva - nastrúhame si jablká a dáme ich dusiť na panvicu, kým nezmäknú a neodparí sa časť vody, miešame na miernom ohni na suchej panvici bez oleja, keď sú hotové, necháme ich vychladnúť a potom primiešame lyžičku škorice, zmes odložíme zatiaľ bokom
- orechová vrstva - pripravíme si jadrá vlašských orechov tak, že ich nasekáme na menšie kúsky, odložíme si ich zatiaľ bokom
- cesto - v mixéri pomixujeme sušené datle a hrozienka s pol šálkou vody, datle je lepšie pokrájať na menšie kúsky, aby sa lepšie rozmixovali, vznikne lepkavá zmes ako lekvár
- tento lekvár zo sušeného ovocia zmiešame s pohánkovou múkou a sušeným kokosom
- pridáme rozpustený kokosový olej
- pridáme škoricu, perníkové korenie a štipku soli
- nakoniec pridáme lyžičku sódy bikarbóny, ktorú zalejeme lyžičkou bieleho balsamica, aby vznikla reakcia a až potom túto zmes pridáme do cesta
- na plech si dáme pečiaci papier, ktorý pomastíme kokosovým olejom a vysypeme pohánkovou múkou
- cesto po väčších lyžiciach rozmiestňujeme na plech či do formy a jemne roztlačíme na celú plochu
- posypeme nasekanými orechami
- potrieme jablkovo-škoricovou zmesou tak, že vznikne tenká vrstva, ktorá pokryje orechy, zmes jemne zahladíme dorovna
- dáme piecť na 180°C asi na 30 minút
Poznámka: ak chceme robiť koláč na celý plech, zvolíme asi dvojité množstvá surovín uvedených v recepte a robíme ho v tenšej vrstve, aby bol spodok koláča chrumkavý
Dobrú chuť všetkým!