Dulové čatní
Duly majú exotickú ovocnú vôňu a kyslastú chuť, ktorá v kombinácii s koreninami a bylinkami môže vytvoriť dokonalé čatní. Zároveň uvarené duly na pare majú dokonalú hustú konzistenciu na čatní.
Príprava
Duly umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky
uložíme na parák a uvaríme na pare v hrnci
potom duly rozmixujeme tyčovým mixérom v hlbšej nádobe a môžeme ochucovať
ochutíme podľa vlastnej chuti a fantázie!
dôležité je pridať soľ alebo cukor (alebo oboje) napr. hnedý, ja som pridala iba soľ, ale kto má rád sladko pikantné či sladko korenisté chute, pridá cukor
ďalej som primiešala plnú panvicu opraženej cibule, jemne nakrájanú čerstvú čili a nasekaný čerstvý rozmarín, kari, biele a čierne korenie, trochu kurkumy
nepridala som olej na dochutenie, pretože v opraženej cibule ho bolo dosť, inak by som pridala trochu olivového, kokosového či iného oleja
všetko som dobre premiešala, naložila do zaváracích pohárikov a dala krátko zavariť a čatní je hotové
Dôležité je si vytvoriť vlastnú zmes korenín a byliniek, ktoré vytvoria čatní podľa našich predstáv. Je vhodné pridať napr. smaženú cibuľku, rajčiny, pridať varené hrušky.... môžeme využiť zmesi korenín ako je kari, grilovacia zmes... a vyhrať sa s koreninami podľa našej chuti...
Tip - do hotového čatní si môžeme pridať čerstvý cesnak a trochu olivového oleja, je to vynikajúca cesnaková pomazánka
Čatní z dúl sa dá použiť ako pomazánka