Dulový koláč bez lepku

27.09.2020

Dulový koláč bez lepku a cukru so skutočnou chuťou dúl

niečo o Dulách -

Duly majú nepoddajnú vláknitú dužinu, ktorá sa ale veľmi rýchlo uvarí na pare do mäkka

Konzistencia uvarených dúl je ako detská výživa

Duly krásne voňajú, asi ako ananás, chuť je však úplne iná, ťažko opísateľná, uvarené duly majú kyslastú chuť

Duly sú tiež považované za jablko bohyne krásy a lásky, Venuše

Duly je dobré za surova pridať do smoothie, pretože dodajú nápoju skvelú exotickú príchuť

Ingrediencie cesto: (používam 200 ml šálku)

  • 1 šálka pohánky
  • 200 g sušených datlí
  • 5 vajíčok
  • 4 lyžice rozpusteného panenského kokosového oleja
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • dulová poleva:
  • asi 7 stredne veľkých dúl, záleží akú hrubú vrstvu chceme
  • asi 2 lyžice rozpusteného panenského kokosového oleja

cesto pred upečením

Postup:

  1. sušené datle nakrájame na menšie kúsky a spolu s vajíčkami a štipkou soli rozmixujeme vo výkonnom mixéri na hladko
  2. vylejeme do misy a pridáme ostatné suroviny
  3. vymiešané cesto rovnomerne rozotrieme na plech s pečiacim papierom potretým kokosovým olejom alebo na plech potretý olejom a pomúčený pohánkovou múkou
  4. dáme piecť na 180°C asi na 15 - 20 minút
  5. necháme vychladnúť a potom natrieme dulovou polevou a opäť necháme krátko chladiť

vzor jemných pásikov dosiahneme, keď polevu prejdeme silikónovým štetcom, ktorý používame na potieranie medovníkov a iných sušienok

Postup na dulovú polevu:

  1. duly očistíme a nakrájame na menšie kúsky
  2. dáme na parák a dáme variť na paru do zmäknutia
  3. potom ich v hlbšej nádobe rozmixujeme tyčovým mixérom i s kokosovým olejom do hladka

Poznámka - cesto je príjemné sladké a dulová poleva má typickú chuť dúl, je kyselkavá a voňavá, kto chce sladšiu verziu koláča, stačí primiešať do polevy cukor alebo iné sladidlo, alebo na konci posypať koláč práškovým cukrom

Dobrú chuť!

môžeme posypať škoricou...