Zlatý jablčník

08.11.2019

Vegan - Bez lepku - Bez cukru

Recept na sladký vegánsky, bezlepkový jablčník bez cukru

Ingrediencie: používam 200 ml šálku

  • 1 šálka pohánkovej múky - pomixovala som pohánku na múku
  • 1 šálka sušeného kokosu
  • 200g sušených datlí
  • 1 šálka sušených hrozienok
  • pol šálky vody
  • 3 lyžice rozpusteného kokosového oleja
  • 2 lyžičky škorice
  • 1 lyžička perníkového korenia Sonnentor
  • štipka soli
  • 2 šálky jadier vlašských orechov
  • 1 lyžička sódy bikarbóny + 1 lyžička bieleho balsamica
  • 3 - 6 jabĺk, záleží od veľkosti
  • 1 lyžička škorice do jablkovej vrstvy

Použila som nastaviteľnú srdcovú formu

Postup:

  1. jablková vrstva - nastrúhame si jablká a dáme ich dusiť na panvicu, kým nezmäknú a neodparí sa časť vody, miešame na miernom ohni na suchej panvici bez oleja, keď sú hotové, necháme ich vychladnúť a potom primiešame lyžičku škorice, zmes odložíme zatiaľ bokom
  2. orechová vrstva - pripravíme si jadrá vlašských orechov tak, že ich nasekáme na menšie kúsky, odložíme si ich zatiaľ bokom
  3. cesto - v mixéri pomixujeme sušené datle a hrozienka s pol šálkou vody, datle je lepšie pokrájať na menšie kúsky, aby sa lepšie rozmixovali, vznikne lepkavá zmes ako lekvár
  4. tento lekvár zo sušeného ovocia zmiešame s pohánkovou múkou a sušeným kokosom
  5. pridáme rozpustený kokosový olej
  6. pridáme škoricu, perníkové korenie a štipku soli
  7. nakoniec pridáme lyžičku sódy bikarbóny, ktorú zalejeme lyžičkou bieleho balsamica, aby vznikla reakcia a až potom túto zmes pridáme do cesta
  8. na plech si dáme pečiaci papier, ktorý pomastíme kokosovým olejom a vysypeme pohánkovou múkou
  9. cesto po väčších lyžiciach rozmiestňujeme na plech či do formy a jemne roztlačíme na celú plochu
  10. posypeme nasekanými orechami
  11. potrieme jablkovo-škoricovou zmesou tak, že vznikne tenká vrstva, ktorá pokryje orechy, zmes jemne zahladíme dorovna
  12. dáme piecť na 180°C asi na 30 minút

Poznámka: ak chceme robiť koláč na celý plech, zvolíme asi dvojité množstvá surovín uvedených v recepte a robíme ho v tenšej vrstve, aby bol spodok koláča chrumkavý

Dobrú chuť všetkým!