Stravovanie
Moja cesta rastlinnej stravy začala v roku 2004 vegetariánstvom a zakrátko prešla do vegánstva. Všetko prišlo spontánne tak ako som to cítila. Nikdy som nevidela žiadny dokument ani nečítala odbornú literatúru na túto tému. V mojom prípade to bola čisto intuitívna cesta a tak je tomu i dodnes. V priebehu rokov som vyskúšala i stravovanie podľa elementov, trochu makrobiotiku, raw, divoké bylinky... Stále nachádzam pre seba tú správu rovnováhu a spôsob stravovania, ktorý sa často mení podľa môjho životného obdobia a ročného obdobia. Dlhodobo ma však sprevádza vegánstvo, bezlepková strava, bio produkty, lokálne potraviny, domáca strava a jednoduchosť. To sú piliere môjho stravovania. Napriek tomu som sa po dlhých rokoch na jar 2019 vrátila ku konzumácii domácich vajíčok. Stále sa však riadim ostatnými princípmi vegánstva.
- RECEPTY -
- sladké -
- slané -
- polievky -
- smoothies -
- tipy -
TIP
Cícer domäkka? Ak chceme uvariť tvrdšie druhy strukovín do mäkka, stačí pri namačaní pridať do vody jedlú sódu bikarbónu. Variť však už v čistej vode. Cícer sa uvarí rýchlejšie a celý domäkka.
Žlté kurkumové pukance
pred pridaním kukurice, primiešame kurkumu do oleja a je to
- Zapekaná karfiolová hlava -
1. obrázok - najprv som karfiolovú hlavu uvarila s kurkumou, aby chytila farbu
ďalšie obrázky - zapečená s vajíčkom, pomletými ľanovými semienkami + koreniny
Cesnakové púčiky sú lahodné do polievky, na dusenie, do rizota...
polievka s červenou šošovicou, vegetovým listom a cesnakovými púčikmi
iné články -
Pestujem na ozdobu i na jedenie, pre radosť očí i brucha
- Moja malá zbierka kníh o hubách -